07 oct. 2024 | 15:46

A plecat din Austria după șase ani și a lansat în România o afacere în care nimeni nu credea. Acum câștigă în patru luni cât alți români într-un an

Diverse
A plecat din Austria după șase ani și a lansat în România o afacere în care nimeni nu credea. Acum câștigă în patru luni cât alți români într-un an
„Patru luni pe an se fac într-adevăr bani”

Din când în când, și mai ales când există și inspirație, apar anumite afaceri care au mare succes. Este și cazul unui român care a plecat din Austria după șase ani și a lansat în România o afacere în care nimeni nu credea. Acum câștigă în patru luni cât alți români într-un an.

Afacerile cu culturile de mentă, profitabile pe piața europeană

Deși, aparent, vorbim de o banală plantă, și anume menta, piața de profil europeană a înregistrat valori extrem de mari, cel puțin în ultimii doi ani.

Conform unor date statistice actualizate, piața uleiurilor esențiale de mentă a fost evaluată la 925,3 milioane de dolari în 2022, și se preconizează creșteri substanțiale pentru următorii ani, de până la 9,8%.

După cum bine se știe, planta de mentă este folosită în multe domenii, precum aromaterapia, îngrijirea personală și cosmeticele, produsele farmaceutice, alimentele și băuturile. În plus, conform analiștilor, se anticipează că progresele tehnologice rapide în metodele de extracție a uleiului vor alimenta producția acestor uleiuri și vor influența pozitiv creșterea.

Un român a lansat în România o afacere în care nimeni nu credea

O astfel de afacere, cu culturile de mentă a fost lansată de un român, după ce revenea în țară, în urmă cu șase ani. Deși la început nimeni nu credea în potențialul unei astfel de afaceri, astăzi antreprenorul este unul din cei mai importanți furnizori de mentă în România.

Pe lângă această afacere, românul a reușit să devină furnizor și pentru salată și plante aromatice. Antreprenorul are acum parteneriate cu importante restaurante și baruri din Timișoara, dar și din țară, iar rețeta succesului îi este asigurată.

Românul, originar din comuna Giarmata, din județul Timișoara, după șase ani în care a lucrat în Austria, a luat decizia de a reveni acasă și a demarat această afacere. Terenul pe care a început cultivarea mentei, de peste 3.000 de metri pătrați, astăzi îi aduce venituri substanțiale.

Antreprenorul câștigă acum în patru luni cât alți români într-un an

După o investiție inițială, românul a decis să vadă ce se poate face din aceste culturi de mentă, povestind că avea să înceapă cu doar 100 de metri pătrați cultivați.

Încă de la început și-a propus să facă ceaiuri din aceste culturi, iar cei apropiați nu au crezut în idee și în afacere, dar astăzi antreprenorul câștigă în patru luni cât alți români într-un an.

Încet, încet, lucrurile au început să meargă bine, iar acum a devenit un important furnizor, cel puțin pe piața locală din județul Timișoara, dar recunoaște că „Pe timp de vară cresc un pic cheltuielile cu personalul, curentul, motorina, ambalaje, etichete”.

„Am investit banii într-o grămadă de scule, chiar și mașini de recoltat, semănători de precizie, motocultoare profesionale. Am mai cumpărat încă o dată casa, cum s-ar spune.

Patru luni pe an se fac într-adevăr bani. Mai, iunie, iulie și august. Se pot face bani cât pentru tot anul pentru că aromaticele au prețul ridicat”, mărturisește antreprenorul.

Deși nimeni nu a crezut inițial în afacerea acestuia, în cele din urmă s-a dovedit o idee inspirată, iar asta nu poate decât să dovedească că, de fapt, cu inspirație, muncă și determinare, se poate realiza aproape orice.