05 oct. 2024 | 17:30

Condimentul “de aur” din curtea unui român, la mare căutare în România și peste hotare. Afacerea cu o rețetă veche de sute de ani

Social
Condimentul “de aur” din curtea unui român, la mare căutare în România și peste hotare. Afacerea cu o rețetă veche de sute de ani
Radu Botaş, cultivator, a dezvoltat o afacere de succes cu condimente. (Foto: Captură ObservatorNews)

Într-o comună mică din județul Arad, un român a transformat o tradiție veche de sute de ani într-o afacere de succes. Radu Botaș, din Apateu, produce un condiment special, apreciat nu doar în România, ci și peste hotare. Deși pare un produs banal – boiaua de ardei – secretul constă în respectarea unei rețete tradiționale transmise din generație în generație. Astăzi, boiaua de Apateu este considerată „condimentul de aur”, iar un kilogram din acest produs ajunge să coste și 100 de lei.

Tradiția veche care a devenit o afacere modernă

Afacerea lui Radu Botaș nu este una nouă; rădăcinile ei se întind adânc în istoria familiei sale. De-a lungul decadelor, membrii familiei Botaș au transmis mai departe metoda de preparare a boiaui de ardei, o rețetă veche de sute de ani. Fiecare generație a adus o contribuție la perfecționarea procesului, dar rețeta de bază a rămas aceeași, respectată cu sfințenie.

Radu a preluat această moștenire și a transformat-o într-o afacere prosperă. În comuna Apateu, producția de boia nu este doar o sursă de venit, ci și o mândrie locală. Procesul este unul meticulos și începe cu cultivarea ardeilor iuți. După recoltare, aceștia sunt lăsați la uscat timp de aproximativ două săptămâni, în bătaia razelor soarelui. Acest prim pas este esențial pentru a obține textura și culoarea specifice boiaui de Apateu.

Secretul cu boiaua de Apateu

După uscarea inițială, ardeii sunt depozitați în saci și duși într-o cameră specială pentru uscare completă. Această cameră este încălzită cu ajutorul unei sobe cu lemne, o metodă tradițională care oferă ardeilor o aromă intensă și o culoare roșu-aprins. În această încăpere, ardeii rămân timp de încă o săptămână și jumătate, proces care asigură o deshidratare perfectă și o intensitate maximă a gustului.

„În trecut, ardeii erau înșirați pe ață pentru uscare, înainte de a exista sacii. După ce erau lăsați la soare, trebuiau controlați permanent pentru a vedea când apa este complet absorbită. Apoi erau mutați într-o cameră de uscat cu foc,” a explicat Radu Botaș pentru Observator News. Această metodă străveche, păstrată cu grijă, este cheia succesului pentru boiaua de Apateu.

Odată ce ardeii sunt complet uscați, ei sunt zdrobiți și măcinați pentru a obține boiaua fină care ajunge pe mesele consumatorilor. Produsul finit nu este doar un condiment, ci o adevărată delicatesă, fiind recunoscut pentru calitatea sa atât în România, cât și în alte țări. La începutul anilor ’90, prețul unui kilogram de boia era de aproximativ 150 de lei, însă astăzi a scăzut la 90-100 de lei. Chiar și așa, cererea rămâne constantă și ridicată.

Afacere boia iute romania

Radu Botaş, cultivator pasionat, a transformat pasiunea sa pentru agricultură într-o afacere de succes în domeniul condimentelor.

Boiaua de Apateu, simbol al prosperității

Pentru locuitorii din Apateu, producția de boia a reprezentat, de-a lungul timpului, o sursă de prosperitate. În trecut, câștigurile obținute din vânzarea acestui condiment erau considerabile. „În trecut, oamenii și-au construit case și și-au cumpărat mașini din banii obținuți din vânzarea boiaui. Eu, personal, în 1994, am vândut 300 de kilograme de boia și mi-am cumpărat prima mașină,” a povestit Radu Botaș.

Astăzi, însă, prețul boiaui a scăzut considerabil, iar câștigurile nu mai sunt la fel de mari. Radu glumește că, în prezent, cei 300 de kilograme de boia i-ar putea permite să cumpere cel mult o trotinetă electrică. Cu toate acestea, afacerea rămâne profitabilă, iar tradiția continuă să fie transmisă tinerelor generații din familie.

O moștenire gastronomică de neprețuit

Deși condițiile pieței s-au schimbat și prețurile au fluctuat, moștenirea gastronomică păstrată de familia Botaș rămâne la fel de valoroasă. Radu vede în continuare în această afacere nu doar o sursă de venit, ci și un mod de a păstra vii tradițiile străvechi ale regiunii. În ciuda provocărilor moderne, boiaua de Apateu continuă să fie apreciată pentru calitatea sa superioară, iar succesul ei demonstrează că tradițiile autentice pot supraviețui și chiar înflori în secolul XXI.

Astfel, ceea ce pare un condiment simplu, ascunde o istorie de secole, plină de muncă, sacrificiu și respect pentru valorile moștenite din strămoși. Afacerea cu boia de ardei a lui Radu Botaș nu este doar o poveste de succes în România, ci și un exemplu de cum tradițiile pot aduce prosperitate chiar și în era globalizării.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Regele care și-a dezgropat soția și i-a obligat pe vasali să îi sărute mâna în ziua încoronării. De ce a fost ucisă superbă regină
Click.ro
Vremea se schimbă radical din acest weekend. Temperaturile scad după valul de ploi și vijelii
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Un mare risc când zbori cu avionul. Poți să te trezești fără bagaje
EVZ.ro
Cum arată Lambada la aproape trei săptămâni de când a născut. Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată de băiat pentru a doua oară / FOTO
Spynews
Se schimbă obligatoriu buletinul. România, obligată de UE. Decizie vineri, 4 octombrie
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
DONALD TRUMP dă o mare LOVITURA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE SUA
Mediaflux
Când va naște fiica Ralucăi Moianu. Mara Ancuța și Virgil Boglea au anunțat la petrecerea de cununie civilă că vor avea un băiețel
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou proiect a început sora lui Carmen Negoiță
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro