05 oct. 2024 | 15:30

Cristian Tudor Popescu, atac dur la Ion Țiriac. Ce a putut să dezvăluie CTP despre miliardarul român

Sport
Cristian Tudor Popescu, atac dur la Ion Țiriac. Ce a putut să dezvăluie CTP despre miliardarul român
CTP îl atacă dur pe Ion Țiriac: Acuzații de legături cu Securitatea după declarații controversate despre NATO

Cristian Tudor Popescu, cunoscut pentru comentariile sale incisive și opiniile sale critice, l-a vizat recent pe Ion Țiriac, unul dintre cei mai influenți și bogați oameni din România, după ce acesta a făcut o declarație controversată despre NATO și investițiile în sport. Declarațiile lui Țiriac au atras atenția presei și au generat reacții puternice, însă replicile dure ale lui Cristian Tudor Popescu au avut un impact deosebit, scoțând la lumină informații și suspiciuni legate de legăturile miliardarului cu Securitatea și, indirect, cu KGB-ul.

Declarațiile lui Ion Țiriac care au stârnit controverse

Totul a început când Ion Țiriac, fost sportiv de elită și actual miliardar, a declarat într-o emisiune moderată de Ovidiu Ioanițoaia la GSP că România ar trebui să se concentreze pe investițiile în sport și sănătatea populației, în loc să aloce bugete mari pentru apărare. „Eu nu vreau război. Nu-mi trebuie NATO, nu-mi trebuie bază militară, nu-mi trebuie nimic. Îmi trebuie să am un popor sănătos și nu-l mai am din cauza faptului că nu investesc jos, jos, la răsaduri”, a spus Țiriac.

El a continuat prin a argumenta că dezvoltarea sportului și educația fizică ar trebui să fie priorități naționale, sugerând că investițiile în armament și baze militare sunt secundare comparativ cu sănătatea și educația. „Aș vrea să ridicăm din nou cele 500 de grădinițe sportive și să susținem sportul în mediul rural”, a subliniat miliardarul.

Reacția virulentă a lui Cristian Tudor Popescu

Afirmațiile lui Țiriac nu au rămas fără ecou. Cristian Tudor Popescu, jurnalist cu o carieră îndelungată în presă și cunoscut pentru opiniile sale tăioase, nu a ezitat să critice poziția lui Țiriac cu ironie și sarcasm. Într-un articol publicat, CTP l-a ironizat pe miliardar, făcând aluzie la naivitatea ideii că sănătatea populației ar putea înlocui nevoia de securitate națională în fața unor amenințări reale.

Domnul Titi Țiriac are dreptate: când te trimit în lagăr sau te împușcă în ceafă, medicii Kremlinului recomandă să ai o bună stare de sănătate”, a scris Cristian Tudor Popescu. Acesta a subliniat că rușii nu întreabă dacă cineva își dorește război înainte de a ataca, ironizând ideea că un popor sănătos ar putea preveni un conflict militar.

Mai mult, Popescu a făcut referire la trecutul lui Ion Țiriac, invocând legăturile acestuia cu Securitatea. Într-o abordare directă și fără menajamente, jurnalistul a afirmat că Țiriac a fost recrutat de Securitate în 1963 sub numele de cod „Titi Ionescu” pentru a supraveghea sportivii și delegații străini care veneau în România. Deși CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) a stabilit că Țiriac nu a făcut poliție politică, Popescu a speculat că miliardarul ar fi putut fi mai eficient în „turnarea” informațiilor către KGB.

Securitatea l-a recrutat pe Ion Țiriac sub numele de cod Titi Ionescu în 1963 ca să încadreze informativ sportivi și delegați străini suspecți care veneau în România. Nu s-a dovedit eficient în această activitate, potrivit constatării Organelor. Acum însă, mă bate gândul că Titi o fi fost mai performant în a turna Securitatea la KGB”, a adăugat CTP.

Ion Țiriac și trecutul său controversat

Deși Ion Țiriac a semnat un angajament de colaborator cu Securitatea în 1963 și a furnizat două note informative, el a fost ulterior abandonat de către autoritățile comuniste pentru „rea voință”. Verdictul CNSAS a fost clar: Țiriac nu a făcut poliție politică, iar implicarea sa cu Securitatea nu a fost una semnificativă. Totuși, trecutul său continuă să fie un subiect de interes pentru media și public, iar speculațiile despre posibilele sale legături cu structurile de spionaj sovietice, cum ar fi KGB, rămân în memoria colectivă.

Declarațiile lui Cristian Tudor Popescu par să revigoreze aceste suspiciuni și să aducă din nou în discuție rolul pe care anumite figuri publice l-au jucat în trecutul tulbure al României comuniste. Chiar dacă nu există dovezi care să confirme o legătură directă a lui Țiriac cu KGB-ul, insinuările și criticile lui CTP contribuie la menținerea unei atmosfere tensionate între cei doi.

Atacul dur al lui Cristian Tudor Popescu la adresa lui Ion Țiriac evidențiază tensiunile persistente în spațiul public românesc între figurile proeminente din trecutul comunist și criticii actuali ai regimului. Poziția miliardarului privind NATO și investițiile în sport a deschis o nouă polemică în care întrebările despre securitatea națională, sănătate și trecutul controversat al anumitor personalități se amestecă într-un context complicat.

Deși Ion Țiriac și-a exprimat dorința de a vedea un popor mai sănătos și mai activ fizic, Cristian Tudor Popescu a reacționat prompt, subliniind importanța infrastructurii militare și securității naționale, ironizând poziția miliardarului și readucând în discuție legăturile sale cu Securitatea.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Regele care și-a dezgropat soția și i-a obligat pe vasali să îi sărute mâna în ziua încoronării. De ce a fost ucisă superbă regină
Click.ro
Vremea se schimbă radical din acest weekend. Temperaturile scad după valul de ploi și vijelii
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Românii cu salarii sub 5.000 de euro, jigniți. O vedetă le-a trântit-o
EVZ.ro
Cum arată Lambada la aproape trei săptămâni de când a născut. Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată de băiat pentru a doua oară / FOTO
Spynews
UE a dat ordin. Documentul ce trebuie semnat. A devenit obligatoriu în România
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
DONALD TRUMP dă o mare LOVITURA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE SUA
Mediaflux
Când va naște fiica Ralucăi Moianu. Mara Ancuța și Virgil Boglea au anunțat la petrecerea de cununie civilă că vor avea un băiețel
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou proiect a început sora lui Carmen Negoiță
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro