02 oct. 2024 | 20:38

De ce se pune varza la murat de Sfântul Dumitru. Motivul pentru care gospodinele respectă și acum această tradiție

Sfaturi Culinare
De ce se pune varza la murat de Sfântul Dumitru. Motivul pentru care gospodinele respectă și acum această tradiție
De ce se pune varza la murat de Sfântul Dumitru. Motivul pentru gospodinele respectă și acum această tradiție

În fiecare toamnă, gospodinele se pregătesc să pună varza la murat în jurul zilei de Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie. Această tradiție, transmisă din generație în generație, are atât o componentă practică, cât și una simbolică. Puțini știu de ce se alege acest moment din an pentru a pune varza la butoi.

Semnificația sărbătorii de Sfântul Dumitru în agricultură

Sfântul Dumitru marchează, în tradiția populară, începutul iernii pastorale și sfârșitul anului agricol. În acest moment, gospodarii culeg ultimele recolte din grădină și se pregătesc pentru lunile reci ce urmează. Unul dintre produsele care nu lipsesc niciodată din cămările românilor este varza murată, un aliment de bază pentru multe feluri de mâncare tradiționale, de la sarmale la varza călită.

Conform tradiției, varza este pusă la murat de Sfântul Dumitru pentru a avea timp să se mureze înainte de sărbătorile de iarnă, în special pentru Crăciun, când aceasta se folosește la sarmale. De asemenea, se spune că temperaturile mai scăzute din această perioadă sunt ideale pentru fermentația naturală a verzei, ajutând la obținerea unui produs de calitate.

Trucuri pentru o varză murată perfectă

De-a lungul anilor, gospodinele au descoperit numeroase trucuri pentru a obține varza murată ideală, crocantă și gustoasă. Dacă dorești să pui varză la murat și să te bucuri de un rezultat excelent, iată câteva sfaturi utile:

Unul dintre cele mai importante aspecte este alegerea verzei. Aceasta trebuie să fie bine coaptă, dar nu prea bătrână. Ideal, varza ar trebui să aibă frunzele strânse și să fie compactă, fără lovituri sau pete. Caută verze mai mici sau medii, cu frunze subțiri, care se vor mura mai repede și mai uniform.

Înainte de a o pune la murat, asigură-te că ai spălat bine verzele, îndepărtând toate impuritățile sau urmele de pământ. Îndepărtează primul strat de frunze, care sunt adesea mai dure sau afectate de dăunători.

Un alt truc folosit de gospodine este crestatul cotorului verzei. Fă câteva tăieturi în formă de cruce în cotorul verzei. Acest lucru permite sarii să pătrundă mai ușor în interior și accelerează procesul de murare.

Sarea folosită este esențială pentru reușita murăturilor. Trebuie să utilizezi sare grunjoasă neiodată, specială pentru murături, întrucât iodul poate împiedica fermentația corectă. De obicei, proporția este de aproximativ 1 lingură de sare la fiecare litru de apă. Apa trebuie să fie fiartă și răcită înainte de a fi turnată peste varză.

Varza trebuie așezată strâns în butoi, astfel încât să nu existe goluri între căpățâni. Pune întotdeauna verzele mai mari la baza butoiului și cele mai mici deasupra. Printre verze, poți adăuga câteva crenguțe de mărar uscat sau cimbru pentru un plus de aromă.

Pentru a obține o varză crocantă, mulți gospodari adaugă în butoi bucăți de hrean și boabe de porumb. Hreanul ajută la menținerea verzei crocantă, iar porumbul contribuie la culoarea galbenă specifică verzei murate.

În primele zile după ce ai pus varza la murat, trebuie să fii atent la procesul de fermentație. Din două în două zile, deschide butoiul și suflă aer prin furtun pentru a permite gazelor să iasă și să împiedici dezvoltarea bacteriilor nedorite.

 

Parteneri
Unde se află mâna Sfântului Ciprian. Se sărbătorește pe 2 octombrie și este cunoscut ca izbăvitorul de vrăji și blesteme
Redactia.ro
Taxă nouă pentru cei care locuiesc la bloc și au centrală termică. Măsura se va aplica chiar din această iarnă
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei lui
Unica.ro
Revenire de senzație în TV. Dan Diaconescu reînvie OTV-ul
EVZ.ro
Tristan Tate și-a preluat mașinile confiscate de DIICOT! Cum arată 4 milioane de euro returnate
Spynews
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
Mediaflux
“Domnul are poză cu familia, eu sunt măritată și gravidă”. Artistă din România, deranjată de mesajele pe care le primește de la pretendenți. Cum îi pune la punct | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am fost la ea acasă"
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro