În plină criză epidemiologică Guvernul Orban anunță noi pachete de ordonanțe fiscale pentru IMM-uri, dar și pentru persoanele fizice. Se întrevăd modifică pentru a se putea amâna anumite dări la stat.
În aceste zile, din partea Guvernului și, implicit, a Ministerului de Finanțe vin informări despre noi modalități de ajutor, atât pentru IMM-uri, cât și pentru persoanele fizice, analizându-se o eventuală amânare a plății impozitului pe venit pentru persoane fizice, pe fondul epidemiei de coronavirusul, dar nu pentru toată lumea, ci doar acolo unde sunt probleme. Într-un interviu acordat celor de la RFI, Ministrul Cîțu a vorbit despre măsurile pe care Guvernul intenționează să le ia în această perioadă, luându-se în calcul chiar și varianta amânării plății impozitelor, cel puțin pentru o parte a populației ”acolo unde sunt probleme”.
„Ne uităm și la măsuri în ceea ce privește impozitul pe venit pentru persoane fizice și astăzi se va definitiva și această măsură, vedem cum va fi ea la final. Sunt mai multe variante. Există varianta să amânăm pentru două luni de zile plata impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar pentru anumite sectoare, nu pentru toată lumea, acolo unde sunt probleme. Sunt mai multe variante, discutăm cu oamenii de afaceri și vedem care este cea mai bună variantă în acest moment. Trebuie să ne gândim că nu știm cât va dura această stare și trebuie să dozăm oarecum eforturile, nu vrem să luăm toate măsurile acum și apoi să rămânem fără a avea resurse în perioada următoare”, a spus ministrul Florin Cîțu.
De teamă sau din incapacitatea de a-și mai plăti o parte dintre angajați, anumite societăți au ajuns la momentul la care sunt obligați să-și trimită o parte din angajați către șomaj, ceea ce duce la o criză financiară, o gaură în bugetele locale și de stat, și de aici și intenția Ministerului de Finanțe de a da subvenții sau păsuiri de la plata impozitelor.
„Deja primim informații, oamenii merg deja în șomaj, sunt companii care au scăderi de producție, aici vom avea criterii, scăderea cifrei de afaceri, comenzi etc.. Știm foarte bine că de exemplu în industria HORECA sau în industria evenimentelor, unde deja nu poți să mai ai adunări mai mari de 50 de persoane, este clar că acolo există o problemă și acolo nici nu mai trebuie să îți pui semne de întrebare dacă au fost sau nu afectate de această situație”, a adăugat Florin Cîțu.
Dacă noile pachete financiare vor fi adoptate, într-o formă, sau alta, conform celor declarate de Florin Cîțu, o parte dintre contribuabili nu vor fi obligați ca, în următoarele două luni, să le plătească, și nu e vor pune penalități și nici restricții bancare pe conturile acestora.