29 sept. 2024 | 11:49

Traseul în timp real al ciclonului Ashley în România. Zonele spre care se îndreaptă acum megafurtuna

Știri generale
Traseul în timp real al ciclonului Ashley în România. Zonele spre care se îndreaptă acum megafurtuna
Traseul in timp real al ciclonului Ashley in Romania

Ciclonul Ashley a intrat pe teritoriul României, aducând cu el furtuni violente și ploi torențiale. Autoritățile au activat planuri de prevenire a dezastrului, iar populația a fost avertizată cu privire la posibile inundații și alte fenomene meteorologice severe. Panourile electronice stradale și avertizările ISU au fost utilizate pentru a transmite informații în timp real.

Alertă în județul Vrancea și în alte zone afectate

Județul Vrancea se numără printre primele regiuni afectate de ciclon, intrând sub avertizare de cod portocaliu începând cu duminică, 29 septembrie, ora 20:00, până luni dimineață.

Autoritățile locale au intrat în alertă maximă, activând comitetele pentru situații de urgență la nivelul primăriilor. Prefectura a subliniat necesitatea unui serviciu de permanență pentru a coordona eventualele măsuri de evacuare și protecție a populației vulnerabile, în special în zonele cu risc de inundații și alunecări de teren.

În acest context, locuitorii din Vrancea au fost sfătuiți să evite deplasările neesențiale, mai ales cu autovehiculele, și să se pregătească pentru condiții meteorologice extreme. Ciclonul aduce vânturi puternice, ploi torențiale și descărcări electrice, ceea ce crește riscul de inundații și căderi de copaci. Autoritățile au făcut apel la populație să își asigure locuințele și să fie pregătită să sune la 112 în caz de urgență.

Pericol de acvaplanare pe autostrada A1

În vestul țării, între Orăștie și Holdea, ciclonul Ashley a provocat deja ploi torențiale, care au creat condiții de acvaplanare pe autostrada A1. Centrul Infotrafic a anunțat că, începând cu ora 09:20, circulația se desfășoară în condiții periculoase din cauza acumulării de apă pe carosabil. Șoferii sunt sfătuiți să reducă viteza, să mărească distanța între vehicule și să evite manevrele bruște pentru a preveni eventualele accidente.

În acest moment, tronsonul dintre Râmnicu Vâlcea și Deva este cel mai afectat de ploi, cu atenționări speciale pentru porțiunile aflate între kilometrii 334 și 412. Poliția recomandă prudență maximă și evitarea oricăror deplasări neesențiale pe durata manifestării fenomenelor meteo extreme.

Stare de alertă în toată țara

La nivel național, România a intrat în stare de alertă după ce ANM a emis avertizări de cod roșu și portocaliu pentru mai multe regiuni. Pe lângă Vrancea, zonele montane și cele din sudul și estul țării vor fi grav afectate. În județul Galați, unde ciclonul va avea un impact deosebit, autoritățile se pregătesc pentru ploi de până la 100 l/mp, punând în aplicare planuri speciale pentru prevenirea inundațiilor.

Ciclonul a lovit deja orașele Deva și Târgu Jiu, unde intensitatea maximă a furtunilor a fost resimțită în dimineața zilei de 29 septembrie. Vânturile puternice și ploile au început să creeze probleme în aceste regiuni, cu riscuri semnificative de alunecări de teren și inundații locale.

În București și Ilfov, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de furtuni, valabil până luni, 30 septembrie. Comitetul pentru Situații de Urgență a luat măsuri pentru a preveni eventualele daune, ISU transmițând mesaje de alertă prin panourile electronice și alte canale de comunicare online.

Citește și Meteorologii au emis Cod Roșu de furtuni. Județul în care ciclonul Ashley se va manifesta cel mai violent!

Ce urmează?

Ciclonul Ashley se îndreaptă acum către estul și sudul țării, unde furtunile și ploile torențiale se vor intensifica. În județele Dobrogea, Moldova și sudul Transilvaniei, codurile roșu și portocaliu sunt deja active, iar locuitorii sunt avertizați să fie pregătiți pentru condiții extreme. În același timp, ninsorile au început în Carpații Orientali și Meridionali, în zonele aflate la peste 1700 m altitudine.

Autoritățile sfătuiesc populația să fie precaută și să urmeze recomandările primite prin canalele oficiale. Deși ciclonul Ashley se va diminua treptat în intensitate după ce traversează România, urmele sale – inundațiile, pagubele materiale și temperaturile scăzute – vor continua să creeze dificultăți în zilele următoare.

Traseul ciclonului Ashley în România poate fi urmărit pe aplicația Windy și pe site-ul Meteo România!

Citește și Ciclonul Ashley și viitura de pe Dunăre vin în același timp. Autoritățile în alertă, recomandări pentru populație!

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Orașul din România de unde pleacă toți locuitorii. Zona este superbă, cândva era un important centru industrial, însă oamenii nu mai vor să locuiască aici
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Usturoiul, planta bună la toate. Ne scapă și de kilogramele în plus
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Caută semnul pe cutie! Medicamentele pe care șoferii nu trebuie să le ia. Vor rămâne fără permis
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
BANI mai MULȚI LA PENSIE! CE ADEVERINȚE trebuie DEPUSE de FAPT
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezonul 6. Cum arată acum și cu se ocupă Cristina Nimereală, fosta concurentă Insula Iubirii. E de nerecunoscut
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro