29 sept. 2024 | 11:23

Meteorologii au emis Cod Roșu de furtuni. Județul în care ciclonul Ashley se va manifesta cel mai violent

Vremea Meteo
Meteorologii au emis Cod Roșu de furtuni. Județul în care ciclonul Ashley se va manifesta cel mai violent
Meteorologii au emis Cod Rosu de furtuni

România se află în alertă maximă, ciclonul Ashley aducând ploi torențiale și vânt puternic în aproape toate regiunile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări pentru noaptea de duminică, 29 septembrie, spre luni, 30 septembrie, când se așteaptă cantități mari de apă și condiții extreme de vreme. Dar unde a fost emis Cod Roșu de furtuni? Vezi mai jos!

Cod Roșu pentru un județ din România, deja afectat de inundații

Cea mai gravă situație se va înregistra în județul Galați, care va intra sub incidența unui Cod Roșu de furtuni în noaptea de duminică spre luni.

Potrivit ANM, cantitățile de apă vor atinge între 40 și 50 l/mp, iar în zonele centrale și de vest ale județului se pot acumula între 80 și 100 l/mp.

Situația este cu atât mai critică cu cât zona a fost afectată de inundații masive cu doar două săptămâni în urmă, lăsând în urmă distrugeri importante.

Ciclonul Ashley aduce ploi torențiale și vânturi puternice, care vor acutiza riscurile de inundații, având în vedere solul deja saturat de apă. Autoritățile sunt în alertă, iar locuitorii din zonele de risc sunt sfătuiți să fie pregătiți pentru evacuare în cazul unor situații de urgență.

Avertizări extinse în toată țara

Pe lângă Codul Roșu emis pentru Galați, restul țării se află sub avertizări de Cod Portocaliu și Cod Galben de vreme severă. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și sudul Transilvaniei, ploi torențiale și intensificări ale vântului vor afecta populația, cu rafale de până la 85 km/h.

Cantitățile de apă vor varia între 50 și 70 l/mp, iar în unele locuri se pot acumula până la 100 l/mp. La munte, la altitudini de peste 1700 m, se așteaptă precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, însoțite de vânturi violente, cu rafale de 70-90 km/h. Vremea va intra într-un proces de răcire accentuată în toată țara, ceea ce va spori senzația de frig.

Citește și Ciclonul Ashley și viitura de pe Dunăre vin în același timp. Autoritățile în alertă, recomandări pentru populație!

Răcire accentuată și rafale puternice de vânt

Meteorologii avertizează că pe lângă ploile abundente, ciclonul Ashley va aduce și o răcire semnificativă a vremii în toate regiunile. Vântul va sufla puternic, accentuând senzația de frig, iar în zonele montane va ninge sau va cădea lapoviță.

ANM subliniază că furtunile violente vor afecta în special regiunile de sud și est ale țării, unde ploile torențiale vor cădea în scurt timp, provocând riscuri majore de inundații și alunecări de teren. Populația este sfătuită să evite deplasările neesențiale și să urmeze îndeaproape indicațiile autorităților.

Citește și Cod portocaliu de fenomene meteo severe în București și Ilfov. ISU: “Închideți ferestrele! Aveți grijă unde parcați mașinile”!

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Orașul din România de unde pleacă toți locuitorii. Zona este superbă, cândva era un important centru industrial, însă oamenii nu mai vor să locuiască aici
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Bancuri și poante: Cum se sfida cenzura în comunism?
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Caută semnul pe cutie! Medicamentele pe care șoferii nu trebuie să le ia. Vor rămâne fără permis
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
BANI mai MULȚI LA PENSIE! CE ADEVERINȚE trebuie DEPUSE de FAPT
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezonul 6. Cum arată acum și cu se ocupă Cristina Nimereală, fosta concurentă Insula Iubirii. E de nerecunoscut
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro