26 sept. 2024 | 14:40

Lege schimbată în România. Guvernul a aprobat decizia, e vorba de banii pentru refugiații ucraineni

News
Lege schimbată în România. Guvernul a aprobat decizia, e vorba de banii pentru refugiații ucraineni
Refugiati ucraineni trecând granita in Romania prin vama Siret

În februarie 2022, Vladimir Putin declanșa ofensiva Rusie în Ucraina, iar de atunci și până astăzi, lucrurile au degenerat masiv. Din păcate, din acest război cei care au avut și au de suferit sunt locuitorii Ucrainei, mulți dintre ei devenind refugiați, inclusiv în România. Din primele zile, Guvernul de la București a stabilit ajutoare pentru refugiați, dar acum autoritățile spune că  se va implementa o lege schimbată în România, având în vedere că Guvernul a aprobat decizia, e vorba de banii pentru refugiații ucraineni.

Din primele zile de război, România și-a deschis granițele refugiaților ucraineni

Data de 24 februarie 2022 va rămâne în istoria Europei ca punctul de plecare al unui posibil nou conflict mondial. Deși existau deja semnalele, nimeni nu avea să creadă că, în cele din urmă, Vladimir Putin va lua decizia de a invada Ucraina.

Pe lângă efectele materiale și economice, ce aveau să deregleze întreaga Europă, a mai apărut un fenomen, de altfel previzibil, exodul refugiaților ucraineni către țările vecine, dar și spre Occident.

Conform unor date oficiale ale UNICEF, România a găzduit, și găzduiește și la această oră aproximativ 1,6 milioane de cetățeni ucraineni.

Din acest număr total, mare parte au luat drumul Europei, în România rămânând la acest moment circa 84 de mii de ucraineni

Palatul Victoria anunță o lege schimbată în România

În tot acest timp, guvernele de la București au alocat sume considerabile de bani pentru ajutorarea acestora, dar acum condițiile se pare că se vor schimba pentru refugiații ucraineni, având în vedere că Guvernul a aprobat decizia care modifică cadrul legal adoptat imediat după 24 februarie 2022.

Conform unor decizii de guvern, încă din 2022, ulterior și în anul următor, autoritățile române au acordat fiecărei familii de refugiați 2.000 de lei, iar refugiaților singuri 750 lei pe lună pentru acoperirea cheltuielilor de cazare.

În plus, fiecare refugiat a primit și câte 600 lei pe lună pentru acoperirea cheltuielilor de hrană. Dar, această situație s-a schimbat, după ședința de Guvern de ieri, 25 septembrie a.c.

Guvernul a aprobat decizia printr-un act normativ

Conform anunțului făcut de premier, vorbim de o lege schimbată în România, un act normativ care stabilește noi sume forfetare pentru refugiați. În același act normativ se stabilesc șic are sunt condițiile prin care aceștia vor primi aceste sume de bani.

„Actul normativ prevede perioada în care beneficiarilor le pot fi acordate sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare la maxim 3 luni consecutive; sumele de care beneficiază sunt de 750 lei/lună pentru o persoană singură şi 2.000 lei/lună pentru o familie.

De asemenea, se reduce cuantumul sumelor acordate beneficiarilor anteriori, găzduiţi în locaţiile stabilite de comitetele judeţene, precum şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă de la 750 lei la 500 lei/lună pentru persoana singură şi de la 2.000 lei 1.500 lei/lună pentru o familie”, se precizează într-un comunicat transmis de Executiv.

Tot în baza acestui nou act normativ, se stabilesc și noi condiții pentru accesul minorilor refugiați în sistemul educațional, precizându-se că „se elimină verificările realizate prin intermediul sistemului informatic PatrimVen şi a Sistemului Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR)”. Noua a modificare va intra în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Vremea se transformă în București. Se anunță fenomene extreme
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Simona Halep, anunț FINAL la 33 de ani: Ăsta e planul acum!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro