25 sept. 2024 | 12:21

Hidrologii au schimbat data când viitura de pe Dunăre lovește România. Când va ajunge în țara noastră

News
Hidrologii au schimbat data când viitura de pe Dunăre lovește România. Când va ajunge în țara noastră
Creșterea debitului Dunării rămâne în vigoare

Ca urmare a cantităților mari de apă din această perioadă, autoritățile române au emis avertizări cu privire la creșterea debitului Dunării. Deși inițial era stabilit pentru finalul acestei săptămâni, hidrologii au schimbat data când viitura de pe Dunăre lovește România, precizând când va ajunge în țara noastră.

Creșterea debitului Dunării rămâne în vigoare

Așa cum se preciza în cursul zilei de ieri, 24 septembrie, Ministerul mediului și specialiștii de la Administrația Națională Apele Române anunțau previziuni sumbre, deși cota, declara Mircea Fechet – ministrul Mediului, este una relativ acceptabilă.

Din datele actualizate ieri, în zona Baziaș se așteaptă ca Dunărea să își modifice debitul, aici fiind preconizate valori de cel puțin 7.900 mc/s.

Tot ieri, ministrul Mediului declara că această cotă este una care poate fi ținută sub control. Dar, ulterior, specialiștii hidrologi precizau că valoarea este cu mult peste media anuală stabilită. Aceasta, în mod teoretic ar fi trebuit să se situeze în jurul valorii de 3.800 mc/s.

Hidrologii au schimbat data când viitura de pe Dunăre lovește România

În ultimele 24 de ore au survenit modificări privind cursul Dunării, precum și data la care viitura ar putea să se producă. Dacă inițial era anunțată pentru zilele de 28 și 29 septembrie, hidrologii au schimbat data când viitura de pe Dunăre lovește România.

Cea mai recentă prognoză certifică faptul că debitele sunt duble față de media anuală, ajungând la aproape 8.000 mc/s.

În acest context, și pe baza datelor colectate atât de specialiștii români, cât și de cei din Ungaria și Serbia, s-a modificat data la care Dunărea va veni cu debite mari.

Când va ajunge în țara noastră

Conform actualizărilor de astăzi, 25 septembrie, hidrologii precizează când va ajunge în țara noastră, fiind vorba de data de 1 octombrie. Noile date hidrologice sunt actualizate pentru următoarele 7 zile, mai spun specialiștii români, verificând debitul Dunării.

De cealaltă parte, Mircea Fechet, care a mers în teren să inspecteze zonele vizate de viituri, declara ieri că autoritățile locale sunt pregătite pentru ceea ce ar putea urma, fiind deja pregătite baraje din aluminiu, saci, și utilaje. De altfel și reprezentanții Administrației Naționale Apele Române anunțau aceste pregătiri, declarând că:

„Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție.

În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari”, a precizat Administrația Națională Apele Române.

Rămâne să așteptăm finalul lunii și să vedem dacă aceste previziuni sumbre sevor adeveri, sau dacă vom scăpa de aceste situații.