Odată cu începutul de an, autoritățile anunțau introducerea obligatorie a reciclărilor, sub numele generic de SGR. În baza legislației în vigoare, s-au stabilit și acordara de vouchere SGR, dar conform recentelor inspecții, se vorbește de un prejudiciu de 300.000 de lei pentru un mare lanț de magazine din România după ce a decontat vouchere SGR false.
În octombrie 2021, printr-o ordonanță a guvernului de la acea vreme, se introduce obligativitatea a sistemului de garanţie–returnare (SGR).
Aplicarea normelor ordonanței intrau în vigoare, însă, la doi ani de la publicarea OUG 1074/2021, iar compania care administrează sistemul este RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., societatea care deține licența de operare.
Concret, românii sunt obligați, ca prin intermediul SGR, să recicleze tot ceeac e înseamnă ambalaje de plastic (PET-uri), precum și ambalajele din sticlă, la care se oprește o garanție de 0,50 lei.
Peste noapte, însă, această practică a devenit o adevărată meserie, cel puțin pentru unii, câștigând bani frumoși din asta. Ba mai mult, în cadrul magazinelor marilor retaileri, precum Lidl, Kaufland, etc, la aparatele de reciclare sunt adevărate cozi.
Dar, așa cum se întâmplă de multe ori, au apărut unii care au crezut că pot face adevărate afaceri cu voucherele SGR oferite în schimbul reciclărilor.
Așa se face că astăzi vorbim de o anchetă importantă a poliției române care reclamă un prejudiciu de 300.000 de lei pentru un mare lanț de magazine din România după ce a decontat vouchere SGR false.
Conform informațiilor din anchetă, prejudiciul a fost semnalat la magazinele gigantului retail Lidl, iar în urma investigațiilor făcute de polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice, vorbim de un dosar penal de înșelăciune, și falsuri în înscrisuri sub semnătură privată, precum și acuzații de uz de fals.
Anchetatorii spun că cei găsiți vinovați, în trei luni consecutive, între iulie-septembrie a.c., au reușit să facă deconturi masive cu aceste vouchere SGR, cei de la ICE explicând și cum au decurs lucrurile:
„S-au decontat la un lanţ de magazine de retail alimentar, în mod ilegal, vouchere SGR (sistem de garanţie–returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) cu serii unice / coduri de bare unice / aceleaşi coduri QR, vouchere ce ar fi fost imitate prin multiplicare, inducând în eroare casierii magazinelor în cauză, întrucât ar fi prezentat aceleaşi elemente de identificare cu cele originale, cu scopul obţinerii frauduloase de sume de bani”, informează Poliţia Română.
Conform comunicatului, perchezițiile au avut loc în cursul dimineții de astăzi, 24 septembrie, punând în executare „5 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, se arată în comunicatul emis de Poliția Română.