România se pregătește pentru a face față unei viituri importante pe Dunăre, care este anticipată să ajungă în țară la finalul lunii septembrie. Autoritățile de la Apele Române au demarat măsuri preventive pentru a proteja regiunile de pe malurile fluviului și pentru a reduce eventualele pagube.
Echipele de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip care vor fi transportați în zona românească a Dunării. Apele Române Argeș. Vedea au pregătit deja 1.000 de saci cu nisip și alte materiale necesare pentru intervenție.
Începând de joi, lucrările de apărare, inclusiv sectoarele de dig de pe Dunăre aflate în administrare, au fost din nou inspectate la pas. De asemenea, au fost verificate punctele critice deja cunoscute. Dacă vor fi descoperite noi zone problematice, se va interveni de urgență pentru a asigura stabilitatea digului.
Vor fi verificate zonele stabilite pentru instalarea mirelor hidrometrice în condiții de ape mari, iar vegetația va fi îndepărtată pentru a asigura secțiuni de scurgere adecvate, în cazul în care se vor identifica asemenea situații.
Cele 7 Administrații Bazinale de Apă au început să informeze toți deținătorii de lucrări hidrotehnice destinate apărării împotriva inundațiilor de pe Dunăre cu privire la prognoza hidrologică emisă de INHGA. În plus, ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) va solicita verificarea punctelor critice la subtraversările conductelor prin diguri și evaluarea stării de funcționare a stațiilor de pompare pe care le administrează.
În apropierea orașului Bechet, Apele Române Jiu au trimis la Formația de lucru Dunăre-Nedeia utilaje esențiale pentru intervenție, inclusiv un buldoexcavator, un excavator cu braț de 14 metri, un tractor cu remorcă, un tractor cu aparat de umplere saci și autoutilitare.
Aceste echipamente se alătură materialelor din stocul de apărare, cum ar fi saci, hidrobaraje, panouri de protecție, o barcă pregătită pentru intervenții, pompe, generatoare, geotextil, pari etc.
Pe măsură ce nivelul Dunării crește, formațiile de intervenție de la Dunăre vor fi întărite cu agenți hidrotehnici pentru a monitoriza digurile.
Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a înregistrat o creștere în perioada 19-20 septembrie, ajungând la 5100 mc/s, valoare ce depășește media multianuală a lunii septembrie, care este de 3800 mc/s, conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.