Maramureșul ascunde numeroase regiuni superbe care fascinează profund turiștii străini. Diversitatea reliefului din această zonă scoate în evidență așezările într-un mod deosebit. De exemplu, există o localitate înconjurată de șapte coline, care i-a adus porecla de „mica Romă”.
Regiunea Maramureș este renumită pentru păstrarea frumuseții naturale a peisajelor și pentru menținerea tradițiilor de către locuitori.
Printre localitățile care atrag anual numeroși turiști se numără Budești, cunoscută sub numele de „mica Romă” încă din cele mai vechi timpuri. Situată la poalele munților Gutâi, Budești a fost construită pe un teren înconjurat de șapte coline, motiv pentru care a fost comparată cu capitala Italiei.
Fosta profesoară dezvăluie că localitatea Budești a fost menționată pentru prima dată în 1361 într-un document semnat de regele Ludovic cel Mare.
Unul dintre locurile de interes din Budești este satul Sârbi, unde mulți localnici continuă să păstreze tradițiile vechi și se ocupă cu activități tipice vieții rurale. Un locuitor al satului are o modalitate unică de a întâmpina turiștii.
El a construit o instalație din lemn la stâlpul porții, dotată cu un mic robinet de la care curge pălincă. „Am vrut să aduc ceva nou. Și observ că tuturor le place“, a declarat el pentru sursa menționată.
Turiștii au șansa să exploreze și câteva biserici care păstrează arhitectura din vremuri trecute, precum bisericile din lemn Josani și Susan. De asemenea, biserica din Budești este asociată cu o legendă fascinantă. Se spune că, în noaptea de Înviere, o femeie care era paznic la o mănăstire din apropiere se îndrepta spre Budești.
Aceasta a observat că lumânarea pe care o ținea în mână s-a aprins de la sine, iar, în ciuda eforturilor ei de a o stinge, flacăra continua să ardă. Femeia a considerat că acest incident era un semn și a povestit întâmplarea oamenilor din sat. Astfel, s-a decis să se construiască o biserică pe acel loc.