Este momentul acela al zilei în care învățăm să vorbim și să scriem corect. Astfel că, azi vă propunem să aflați cum se spune corect, confortabil sau comfortabil? Dacă nu știai, modul în care folosim acest cuvânt este, de fapt, greșeala pe care milioane de români o fac zilnic.
Când vorbim de modul în care scriem și vorbim, indiferent în ce limbă, există anumite reguli ortoepice, ortografice și morfologice care nu pot fi eludate, sau interpretate. Este și cazul cuvântului de astăzi, fiind folosit de cele mai multe ori greșit, mai ales când scriem.
Gramatica limbii, după cum bine se știe, nu numai că ne ajută la modul în care scriem, dar și în vorbirea curentă, deși aici uneori apar neologismele, și atunci lucrurile stau cu totul altfel.
Dar, când vine vorba de scris negru pe alb, atunci suntem obligați să ținem cont de reguli. Revenind la situația de față, tu știi cum se spune corect, confortabil sau comfortabil?
Dacă ai avut curiozitatea să cauți cuvântul în DOOM, vei constata că forma corectă a acestui cuvânt este, de fapt, confortabil, și în niciun caz comfortabil. De fapt, nici dacă vei căuta în DEX online nu vei găsi a doua variantă, cea greșită.
Dacă în scris nu se acceptă greșelile de scriere, când vine vorba de vorbirea curentă, aici ar putea fi permisă, să zicem, greșeala, cu toate că nu ar trebui să existe. Așadar, greșeala pe care o fac milioane de români, aproape zilnic, este că folosesc a doua variantă, comfortabil, adăugând m în loc de n în cuvânt.
Dacă ar fi să răspundem la întrebarea de ce?, nici măcar cei care se ocupă cu cercetarea lingvistică nu au găsit un răspuns concret la cum s-a ajuns de la cuvântul confort la comfort.
Pentru vorbitorul nativ de limba română greșelile gramaticale nu ar trebui să existe, nu mai vorbim de momentul în care s-ar apuca să scrie.
Dacă, în schimb, ne referim la vorbitorii ocazionali, atunci există argumentele care să-i absolve într-o anume proporție, atunci când fac anumite greșeli.
Dar, cu toate astea, nu este o scuză nici pentru prima categorie, nici pentru a doua, de a nu avea noțiunile de bază gramaticale ale limbii pe care o vorbesc și o folosesc în scris.