Vopsiera mașinii personale, deși mulți și-ar dori o altă culoare, nu se poate face oricum și oricând. Așa că, la întrebarea „Dacă îmi vopsesc mașina în două culori, risc amendă?”, reprezentanții RAR vin cu precizări cheie, explicând care este detaliul din lege pe care nu mulți șoferi îl știu bine.
Nu puțini sunt proprietarii de mașini care fie vor să și le vopsească, fie au făcut-o deja. Dar, deși vorbim despre detaliul din lege pe care nu mulți șoferi îl știu bine, unii nu iau în calcul ce prevede legislația în vigoare.
Așa se face că mulți s-au întrebat „Dacă îmi vopsesc mașina în două culori, risc amendă?”, iar răspunsul este că orice modificare trebuie făcută cu autorizarea RAR, altfel există riscul unor amenzi.
Pentru a elucida această situație, reprezentanții RAR au decis să vină cu precizări cheie pe această temă.
„Schimbarea culorii autovehiculului poate fi o opțiune la un moment dat, iar noi vrem să lămurim ce trebuie să facă ulterior proprietarul mașinii pentru a fi totuși în legalitate.
Nu este nimic complicat dacă urmați câțiva pași simpli. Potrivit Directivei 2007/46/CE, cele 10 culori de bază care pot fi înscrise în cartea de identitate a vehiculului (CIV) sunt: alb, galben, portocaliu, roşu, violet, albastru, verde, gri, maro şi negru.”, explică RAR.
După cum bine știm, la achiziția unei mașini noi, sau chiar second-hand, pe documentul mașinii, Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), apare inscripționată inclusiv culoarea originală a mașinii, precum și dacă s-au făcut modificări în acest sens.
Dacă cumva mașina este vopsită în cel puțin 2 culori, inclusiv acestea vor fi prezente, obiligatoriu, pe CIV, singura condiție să fie amândouă în proporții egale, mai spun reprezentanții RAR.
Dacă una dintre ele acopera o suprafață mai mare a caroseriei, atunci acea de vine culoarea predominantă, și doar acea culoare va fi specificată în Cartea de Identitate a Vehiculului.
Excepție, mai spun reprezentanții RAR, fac taxi-urile, în cazul acestora fiind vorba de colantarea specifică, de culoare galbenă., dar și aceasta va fi trecută pe Cartea de Identitate a Vehiculului.
Schimbarea culorii inițiale a mașinii nu este interzisă, dar nu se poate face fără autorizarea din partea RAR, și menționarea acestei modificări în CIV. În acest caz, proprietarii au nevoie de anumite acte ce se vor depune la sediul RAR pentru omologare, după cum urmează:
Reprezentanții RAR mai atrag atenția asupra unui aspect important referitor la procesul de schimbare a culorii mașini, în cazul în care solicitantul activității nu este și proprietarul vehiculului:
„În cazul în care solicitantul activității nu este și proprietarul vehiculului, acesta va trebui să prezinte un act de reprezentare legală: delegație dacă deținătorul este persoană juridică sau împuternicire notarială dacă deținătorul este persoana fizică.
Important! Pentru modificarea culorii în cartea de identitate a vehiculului este necesară efectuarea unei programări online sau prin call-center”, a transmis Registrul Auto Român, pe Facebook.
Așadar, pentru orice modificare va trebui să vă prezentați la RAR, singurul organism care poate omologa aceste schimbări, inclusiv schimbara culorii sau vopsirea mașinii în una sau mai multe culori.