21 mai 2024 | 20:48

Ce este și cum se obține CIV-ul unei mașini. Tot ce trebuie să știi despre acest document

Auto-moto
Ce este și cum se obține CIV-ul unei mașini. Tot ce trebuie să știi despre acest document
Ce trebuie să știe toți șoferii

Într-o societate normală, fiecare cetățean și fiecare bun are nevoie de documente care să ateste identitatea și conformitatea cu normele legale. La fel ca și oamenii, autovehiculele dispun de propriile lor acte de identitate, esențiale pentru funcționarea lor legală și sigură pe drumurile publice.

În România, documentul mașinii se numește Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), un document care confirmă identitatea și conformitatea autovehiculului cu standardele de siguranță și mediu impuse de autorități. Dar ce este și cum se obține CIV-ul unei mașini? Iată tot ce trebuie să știi despre acest document.

Ce este și cum se obține CIV-ul unei mașini

Conform legislației, niciun autovehicul nu poate fi vândut, înmatriculat sau înregistrat fără a fi omologat și identificat corespunzător. 

S-a schimbat legea RCA pentru toți șoferii din România, o lovitură fără precedent pentru români. Nu mai repari mașina unde vrei

Această responsabilitate revine Regiei Autonome Registrul Auto Român (R.A.R.), instituție subordonată Ministerului Transporturilor. 

Cartea de identitate a vehiculului este documentul emis de R.A.R. care certifică omologarea autovehiculului și respectarea standardelor legale referitoare la siguranța și protecția mediului înconjurător.

Începând cu anul 2016, CIV-ul este emis într-un nou format, adaptat pentru a include informații suplimentare și pentru a facilita procesul de gestionare a datelor. 

Seria CIV poate fi găsită pe noua carte de identitate în partea de jos a primei pagini, sub un cod de bare care conferă un nivel suplimentar de unicitate. 

De asemenea, seria CIV este prezentă și pe talonul auto, lângă specificațiile tehnice ale vehiculului.

Seria CIV reprezintă un identificator unic al documentului de identitate al autovehiculului, analog cu numărul din buletinul de identitate al unei persoane. 

Seria CIV nu trebuie confundată cu numărul de identificare al vehiculului, care este seria șasiului și garantează identificarea unică a autovehiculului în sine.

Ce trebuie să știi despre acest document

CIV-ul, împreună cu alte măsuri de securitate implementate, consolidează nivelul de protecție împotriva falsificării. 

Este de o importanță crucială ca proprietarii să păstreze CIV-ul original pentru a efectua inspecțiile tehnice periodice și alte proceduri legale. 

În cazul autovehiculelor achiziționate prin leasing, modificarea CIV-ului nu este necesară, iar orice modificare este gestionată de autorități la momentul înmatriculării definitive.

Vezi și: Când se reține certificatul de înmatriculare al mașinii în România. Situațiile în care rămâi pieton, pe loc, fără talonul auto

Mai pe scurt, fără cartea de identitate a vehiculul nu poți să faci o mulțime de lucruri: de la vânzarea acestuia, până la înmatricularea și omologarea, deci prin urmare circularea cu vehiculul pe drumurile publice. 

Cartea de identitate a vehiculului are o serie care este necesară ca element de identificare.

Această carte de identitate se emite de către RAR într-un nou format și este importantă pentru că îndeplinește și rolul de certificare a faptului că mașina îndeplinește normele legale de protecție a mediului.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Unul dintre simbolurile industriei Românești, o ruină. Uriașa infrastructură industrială, construită pe vremea lui Ceaușescu, de care s-a ale praful
Click.ro
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Costi Ioniță șocat de ce se întâmplă în Occident. Ce l-a marcat pe producător
EVZ.ro
Mihaela Borcea a fost cerută în căsătorie. Iubitul ei, Sorin, a organizat totul în mare secret / VIDEO
Spynews
Schimbare pentru cei cu permis Categoria B. Pot conduce noi vehicule
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Se ÎNGHEAȚĂ PENSIILE în ROMÂNIA! Lovitură TOTALĂ pentru PENSIONARI
Mediaflux
Cum a răspuns Tzancă Uraganu, după ce Gigi Becali l-a întrebat dacă consumă substanțe interzise: ”Sunt un băiat...”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro