31 iul. 2024 | 08:04

Șeful teroriștilor Hamas, asasinat în Iran. Cine a fost Ismail Haniyeh, de fapt

News
Șeful teroriștilor Hamas, asasinat în Iran. Cine a fost Ismail Haniyeh, de fapt
Ismail Haniyeh, șeful politic al Hamas, asasinat în Iran

Conform unui comunicat emis de gruparea teroristă Hamas, șeful teroriștilor Hamas, asasinat în Iran. Asasinatul lui Ismail Hanieyh a avut loc în Teheran, unde participase la inaugurarea președintelui.

Șeful teroriștilor Hamas, asasinat în Iran

Decesul a fost confirmat, potrivit unei declarații a grupului care guvernează Gaza, prin care a învinuit Israelul pentru moartea sa.

Ismail Haniyeh și una dintre gărzile sale de corp au fost uciși după ce clădirea în care se aflau a fost lovită, se arată în declarație, adăugând că șeful teroriștilor Hamas se afla la Teheran pentru a participa marți la ceremonia de inaugurare a președintelui iranian Masoud Pezeshkian.

„Mișcarea de Rezistență Islamică Hamas jelește pentru marele nostru popor palestinian, pentru națiunea arabă și islamică și pentru toate popoarele libere ale lumii:

Fratele, liderul, martirul, Mujahid Ismail Haniyeh, șeful mișcării, care a fost ucis într-un raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”, a declarat Hamas.

Șeful teroriștilor Hamas, asasinat în Iran. Cine a fost Ismail Haniyeh, de fapt

Israel nu are nicio reacție, autoritățile iraniene nu dau detalii

Israelul a păstrat tăcerea cu privire la moartea lui Haniyeh, mass-media din Israel raportând că biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a ordonat miniștrilor cabinetului să nu comenteze.

Cu toate acestea, Amihai Elihayu, ministrul patrimoniului de extremă dreapta, a sărbătorit moartea liderului Hamas pe platforma de socializare X.

De cealaltă parte, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a anunțat, de asemenea, moartea lui Ismail Haniyeh, dar nu a oferit detalii cu privire la modul în care șeful teroriștilor Hamas a fost ucis, iar atacul este în curs de investigare.

Cine a fost Ismail Haniyeh, de fapt, șeful teroriștilor Hamas

Din informațiile momentului, ce se știe despre Ismail Haniyeh este că a părăsit Fâșia Gaza în 2019 și a locuit în Qatar. Reamintim că principalul lider Hamas în Gaza este Yahya Sinwar.

Conform The Guardian, a fost șeful politic în exil al grupării militante și și-a petrecut o mare parte din timp în ultimii ani în Qatar și Turcia. Considerat un pragmatic, acesta a acționat ca negociator în cadrul discuțiilor privind încetarea focului în timpul războiului Israel-Gaza, a menținut legătura cu Iranul, principalul aliat al Hamas, și s-a întâlnit cu președintele turc.

Șeful teroriștilor Hamas, asasinat în Iran. Cine a fost Ismail Haniyeh, de fapt

De asemenea, se spune că șeful teroriștilor Hamas întreținea relații bune cu șefii diferitelor facțiuni palestiniene, inclusiv cu rivalii Hamas. Haniyeh a fost ales șef al biroului politic al Hamas în 2017.

Acesta i-a succedat lui Khaled Meshaal, dar era deja o figură cunoscută, devenind prim-ministru palestinian în 2006 în urma unei victorii surprinzătoare a Hamas în alegerile parlamentare din acel an.

Cresc și mai mult tensiunile din Orientul Mijlociu

În timp ce toți ochii sunt ațintiți asupra uciderii lui Haniyeh în Iran, Associated Press raportează o lovitură de marți seara asupra unei baze la sud-vest de Bagdad.

În urma atacului, au fost uciși patru membri ai miliției Kataib Hezbollah, citând Forțele de Mobilizare Populară din Irak, o coaliție de miliții susținute de Iran, iar grupul a acuzat SUA că se află în spatele atacului, dar oficialii americani nu au comentat imediat.

Kataib Hezbollah, împreună cu unele dintre celelalte miliții, a efectuat în ultimele luni atacuri împotriva bazelor care adăpostesc trupe americane în Irak și Siria, ca represalii pentru sprijinul acordat de Washington Israelului în războiul din Gaza.

Digisport.ro
Ianis Hagi semnează! Au bătut palma în ultima zi de mercato
Stirile PROTV
Mărturiile părinților care și-au salvat copilul din calea unei mașini care fusese proiectată pe trotuar, lângă ei, în Galați
PlaySport
Gestul total neașteptat al miliardarului Țiriac. De ce i-a cerut supercampioanei Ionela Cozmic să returneze mașina Hyundai la câteva zile după ce a primit-o
Ego.ro
Tortul de la botezul fiului Vlăduței Lupău, DISTRUS cu ciocanele! Ce s-a întâmplat
ProActual
Iustina a dezvăluit ce nume a ales pentru copil! Cum arată tânăra de la Insula Iubirii însărcinată în șapte luni: „Cornele, uită-te aici ce femeie”
EVZ.ro
Gem de soc. Cea mai gustoasă rețetă din cămara bunicii
Spynews.ro
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
PRO TV
Kate Middleton și William au început pregătirile pentru înmormântarea Regelui Charles. Starea de sănătate a monarhului s-ar fi agravat: „Nu mai are putere”
Adevarul
Albine pitice roșii asiatice, o specie invazivă, descoperite în premieră în Europa
BZI.ro
Maria de la Insula Iubirii a făcut senzație în costum de baie! Ce manelist a pus ochii pe blondină
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Viva.ro
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii abia au recunoscut-o în fotografia de la plajă
Parteneri
Câți BANI câștigă, de fapt, ISPITELE la „Insula Iubirii”!? DEZVĂLUIRI din CULISE
Redactia.ro
Cea mai bună salată de vinete nu e cea cu maioneză. Iată ce să pui în ea ca să te bucuri de o savoare deosebită
Click.ro
Imagini INCENDIARE cu vedeta dată afară de Kanal D pentru că apare pe site-uri INTERZISE! A rămas fără ...
Vocea.biz
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Unica.ro
Drama actorului care a trăit în sărăcie până la 50 de ani. Filmul care i-a adus faima, apoi moartea
EVZ.ro
Iustina de la Insula Iubirii, imagini emoționante cu burtica de gravidă! Fosta concurentă naște în scurt timp | FOTO
Spynews
Un nou program Rabla din 2024. Statul scoate banii pentru românii care locuiesc la casă
Capital.ro
Cristina de la Insula iubirii, adevărul despre relația ei cu Andrei după finala showului. Ce nu s-a văzut la TV: „Nu și-a propus să mă înșele”
Avantaje
LEGEA PENSIILOR. Articolul care DISCRIMINEAZĂ femeile
Mediaflux
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
EXCLUSIV / Ispita Mădălina, dezvăluiri cu lacrimi în ochi despre relația cu Dani. Cum se înțeleg acum, după ce el a înșelat-o
Antena 1
Câți bani vor primi în plus românii cu pensii mici după marea recalculare. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii
Impact.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro