14 nov. 2023 | 16:23

Arma controversată pe care Israel a dezlănțuit-o în Gaza. Hamas e direct vizată, ce plan au autoritățile

News
Arma controversată pe care Israel a dezlănțuit-o în Gaza. Hamas e direct vizată, ce plan au autoritățile
NSO Group poate ajuta la urmărirea celor răpiți și uciși

În aceste zile, din dorința de a găsi cât mai repede ostatecii, Israel apelează la o armă extrem de controversată, numită ”Pegasus”, și care a generat un amplu scandal pe plan local, dar și european. Conform datelor, Hamas e direct vizată, și s-a aflat și ce plan au autoritățile cu arma controversată pe care Israel a dezlănțuit-o în Gaza.

Arma periculoasă care a generat cel mai mare scandal cibernetic

În urmă cu 13 ani, apărea pe piața de securitate cibernetică o nouă companie care promitea mult, NSO Group Technologies.

Arma controversată pe care Israel a dezlănțuit-o în Gaza. Hamas e direct vizată, ce plan au autoritățile

Firma israeliană de spionaj cibernetic, NSO Group

Compania, care poartă numele celor trei fondatori, Niv, Shalev și Omri, s-a dovedit a fi, de fapt, o firmă israeliană de spionaj cibernetic, cunoscută în principal pentru programul de spionaj Pegasus, care este capabil să supravegheze de la distanță telefoanele inteligente cu zero clicuri.

Vezi și: Răsturnare de situație în războiul din Israel. Hamas a făcut anunțul despre ostatici

În ultimii ani, se pare că lucrurile s-au schimbat, iar NSO a devenit un simbol al utilizării abuzive a instrumentelor tehnologice în detrimentul considerațiilor privind drepturile individuale ale omului. Totul a început cu rapoarte despre modul în care principalul produs al NSO, Pegasus, a fost folosit în mod abuziv împotriva activiștilor pentru drepturile omului și a jurnaliștilor.

Programele de spionaj NSO a ajuns și în Israel

La scurt timp după aceea, au fost dezvăluite sute de cazuri suplimentare din întreaga lume, inclusiv multe personalități de profil înalt, cum ar fi 10 prim-miniștri, trei președinți și un rege. În cele din urmă, controversa privind programele spionaj NSO a ajuns și în Israel.

Află și: Vladimir Putin a fost desființat după eliminarea lui Prigojin: ‘Un asasin, și-a măcelărit dușmanul ca un gangster’

O dezvăluire făcută de Tomer Ganon, un jurnalist israelian proeminent, a dezvăluit că Poliția Națională Israeliană (INP) a folosit programe de spionaj cumpărate de la NSO împotriva cetățenilor israelieni. Acest lucru l-a determinat pe procurorul general să înființeze o echipă de anchetă pentru a investiga acuzațiile lui Ganon.

Echipa de anchetă, condusă de procurorul general adjunct pentru probleme penale Amit Merari, și-a publicat raportul, cunoscut sub numele de raportul Merari, în august 2022. În aprilie 2023, parlamentul israelian a luat în considerare raportul și a lansat o serie de discuții privind scandalul NSO în cadrul Comisiei pentru Constituție, Lege și Justiție. Comisia pentru Constituție a înființat, de asemenea, un subcomitet pentru a aprofunda scandalul NSO, în spatele ușilor închise.

IDF ar fi apelat la ”Pegasus” pentru a descoperi unde se află ostatecii

Conform unei publicații occidentale, guvernul israelian pare să apeleze la controversatul producător de programe de spionaj NSO Group pentru a ajuta la urmărirea celor răpiți și uciși de Hamas în ultima lună, potrivit unei surse care cunoaște direct operațiunile NSO.

Compania NSO a fost criticată pentru că a furnizat guvernelor tehnologie de supraveghere pe care acestea au folosit-o ulterior pentru a spiona jurnaliști, disidenți și activiști pentru drepturile omului.

Arma controversată pe care Israel a dezlănțuit-o în Gaza. Hamas e direct vizată, ce plan au autoritățile

Guvernul israelian pare să apeleze la controversatul program de spionaj Pegasus

De asemenea, NSO a demarat o campanie activă de lobby în Statele Unite pentru ca tehnologia sa să fie eliminată de pe o nouă listă care interzice agențiilor federale să folosească programele sale de spionaj, precum și de pe o listă neagră a comerțului american.

Citește și: Putin s-a întâlnit în secret cu un informator FBI. Ce plan uluitor avea liderul de la Kremlin

Potrivit sursei legate de NSO, mai multe agenții israeliene folosesc probabil Pegasus, un program malware care poate fi introdus pe dispozitivul unei ținte fără ca aceasta să știe, pentru a ajuta la urmărirea persoanelor răpite de Hamas, precum și a persoanelor care au dispărut în timpul atacului Hamas de luna trecută.

Pegasus poate fi folosit pentru a intercepta semnalele telefoanelor mobile pentru a evalua cine se afla pe teren în timpul atacului surpriză al Hamas din 7 octombrie și mișcarea acestor semnale de telefonie mobilă înainte și după atac, a declarat sursa, care a solicitat anonimatul pentru a vorbi liber despre operațiuni sensibile.

Pegasus a fost folosit pentru a spiona activiștii palestinieni

NSO a înființat, de asemenea, o așa-numită ”cameră de război” cu alte companii similare și foști angajați ai NSO pentru a urmări și debloca telefoanele aparținând persoanelor care au fost ucise sau au dispărut, precum și cele aparținând unor presupuși teroriști.

Vezi despre: Răsturnare de situație în cazul spitalului din Gaza lovit de rachetă. Câte persoane au fost ucise, de fapt

Sursele au mai declarat că nu știe dacă guvernul israelian a pus în aplicare măsuri de siguranță pentru a se asigura că tehnologia nu va fi folosită pentru supravegherea pe scară largă a întregii populații palestiniene.

”Rapoarte recente sugerează că Pegasus a fost folosit pentru a spiona activiștii palestinieni pentru drepturile omului încă din 2021. De asemenea, un alt grup neidentificat a folosit Pegasus pentru a spiona zeci de reporteri ai Al Jazeera în 2020.

Agențiile israeliene pot decide singure cum să folosească Pegasus sau alte instrumente de supraveghere. Au propriile lor mijloace și știu că au consilieri juridici cu ei pentru a ști pe cine anume pot viza sau nu, a precizat sursa citată, conform publicației Axiosis.

Un raport intermediar întocmit de Merari a constatat că poliția israeeliană a depășit limitele mandatelor pe care le primise pentru a sparge telefoane în patru ocazii și, prin urmare, a avut potențialul de a obține informații care nu erau disponibile în mod legal pentru ei.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Un mare lanț de restaurante fast-food vine în România. Orașul neașteptat în care deschide prima locație
EVZ.ro
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Digisport.ro
”Plin de ciudați”. ”Cea mai frumoasă sportivă din România” a dezvăluit ce-a pățit, ani la rând, pe internet
Adevarul
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
Simona Halep renunță. Decizia luată de marea campioană a României
Capital.ro
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă datele!”
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro