CÂnd vine vorba de casă, majoritatea dintre noi ne dorim plante care, pe lângă frumusețtea lor, să aibă și un alt rol. Așa se face că am descoperit, recent, planta superbă cu dublu rol în casă, și am aflat la ce ajută. Experții spun că e aur curat pentru gospodine.
Sunt puțini cei care au încasă această plantă superbă, și care este disponibilă în toate formele și dimensiunile sale. Dacă nu o ai, poate ar fi cazul să te gândești bine la asta, având în vedere că această plantă superbă, crăița, va adăuga o scânteie subtilă, dar extrem de puternică de viață unei încăperi.
Varietatea de culori, prețul accesibil și instrucțiunile de îngrijire ușoară fac din ea planta superbă cu dublu rol în casă. De altfel, printre cei care recomandă să avem această plantă în casă, se numără și celebra Lidia Fecioru, aceasta declarând că „această floare este şi un îngrășământ natural. Din uleiul de crăiţe se face şi spray-ul împotriva muştelor.”
Crăițele au flori de lungă durată, așa că ar trebui să ne bucurăm de ele în interior cât timp înfloresc și apoi le putem planta și în grădină.
Cunoscută sub numele științific de „Tagetes patula”, oferă flori de tip margaretă, simple sau duble, care au petale de un roșu mahon uimitor, bordate cu galben strălucitor, și înflorește din vară până în toamnă, celebrul bioenergoterapeut spune că face parte din plantele pe care trebuie să le ai în casa ta.
A fost denumită astfe și pentru asemănarea florii sale cu un fagure de miere de albine. Aceasta este o alegere populară pentru florile sale prolifice și pentru rezistența sa la dăunători și boli.
Se cultivă ușor în soluri medii, uniform umede, bine drenate, în plin soare. Apreciază puțină umbră după-amiază în climatele calde de vară.
Semănați semințele direct în grădină la ultima dată de îngheț. Pentru o înflorire mai timpurie, începeți sămânța în interior cu 6-8 săptămâni înainte de data ultimului îngheț sau cumpărați plante în pachete de la pepinierele locale.
Plantați plantele după data ultimului îngheț și ciupiți plantele tinere pentru a favoriza creșterea stufoasă.Înflorirea poate scădea considerabil în căldura verii, dar se va relua odată cu sosirea vremii mai reci.
Din păcate, conform experților, planta este susceptibilă la mucegai pulverulent, pete foliare și putregai. În aceeași măsură, mai spun experții, trebuie să fim atenți la acarieni.
Pe lângă frumusețea sa, și faptul că poate fi un îngrășământ natural, sfatul Lidiei Fecioru este următorul:
„Le putem pune la compot, pentru că au o aromă de nu vă vine să credeţi. Pe lângă aromă, este foarte bună pentru scăderea glicemiei, curăţă ficatul şi corpul de metale grele.
Ceaiul de crăiţe este aur curat. Se pune o floare, la un pahar de apă. Puteam usca floarea şi aşa să o avem pentru la iarnă.”
Așadar, dacă nu ai această plantă în casă, poate ar fi cazul să te gândești bine, și să te apuci de plantat. Așa vei avea parte din plin de planta superbă care are dublu rol în casă.