30 iun. 2024 | 10:38

Apare un nou sistem de plăți. Gata cu metoda cash sau card? Ce avantaje are

News
Apare un nou sistem de plăți. Gata cu metoda cash sau card? Ce avantaje are
Soluția va fi implementată progresiv și în celelalte state

Încă de pe vremea imperiului mesopotamian, cu aproape 2000 de ani, înainte de Hristos, au existat sisteme bancare, incipiente bineînțeles. Ulterior ele s-au dezvoltat la ceea ce știm astăzi, iar din 1946, când John Biggins, un bancher din Brooklyn, a venit cu ideea cardului, toată populația lumii a folosit aceste instrumente. Dar, conform unor noi directive, apare un nou sistem de plăți, și s-ar putea să spunem gata! cu metoda cash sau card.

De la mesopotamieni, la John Biggins, la digitalizare în masă

Pentru cei mai puțin pasionați de istorie, și mai ales istoria bancară, este bine de știut că originile băncilor, așa cum le știm astăzi, pot fi urmărite până în Mesopotamia antică, în jurul anului 2000 î.Hr., unde a avut loc prima formă cunoscută de creditare. Templele, adesea considerate primele bănci, serveau drept depozite pentru obiecte de valoare și cereale, iar preoții împrumutau aceste resurse fermierilor și comercianților locali.

De atunci lucrurile aveau să evolueze, de la trocurile cu măprfuri, la prima monedă emisă în China antică, și până la sistemul bancar modern a cărui naștere este adesea atribuită înființării Băncii din Amsterdam în 1609. Aceasta a funcționat ca o bancă centrală, stabilizând valoarea monedei locale și servind drept model pentru alte bănci centrale, precum Banca Angliei, ce avea să apară în 1694, și Sveriges Riksbank, deschisă pentru prima dată în 1668.

Apare un nou sistem de plăți. Gata cu metoda cash sau card Ce avantaje are

Au trecut anii, și cum era de așteptat, sistemele bancare au evoluat, și așa cum precizam la început, anul 1946 avea să aducă și prima formă de card bancar, o idee a bancherului John Biggins, iar de aici, conform unei vorbe, the sky is the limit! (doar cerul este limita).

În ceea ce privesc primele forme de servicii bancare digitale, au luat naștere odată cu apariția bancomaturilor și a cardurilor așa cum le știm azi,  în anii 1960.

Pe măsură ce internetul a apărut în anii 1980 cu banda largă, rețelele digitale au început să conecteze comercianții cu amănuntul cu furnizorii și consumatorii pentru a dezvolta nevoile pentru primele cataloage online și sisteme software de inventariere.

Iar evoluția digitalizării avea să cunoască o adevărată explozie, după anii 2000, când tehnologiile au început să se dezvolte într-un ritm galopant.

S-ar putea să spunem gata! cu metoda cash sau card

Un element important în funcționarea și coeziunea digitală a sistemelor bancare europene, în mod cert, a fost crearea Uniunii Europene care, la început, își avea sediul financiar la Londra.

După Brexit, UE a trebuit să-și regândescă întreg eșafodul sistemului interconectat bancar, mutându-și centrul de comandă financiar în Germania, dar și în Elveția, deși țară independentă de UE.

Apare un nou sistem de plăți. Gata cu metoda cash sau card Ce avantaje are

În tot acest timp ce a urmat după ieșirea Marii Britanii, mai-marii din Parlamentul European au tot încercat să găsească soluții digitalizate și optimizate pentru a avea un control mai bun asupra fiscalizării și a circulației banilor în interiorul său.

Așa se face că, în ultimii ani, mai ales după colapsul din 2008 și, ulterior, criza din 2019-2021, pe fondul pandemiei, UE a elaborat mai multe instrumente digitalizate.

În aceeași măsură s-a dorit și o contrapartidă a monpolului american pe piața de plăți, prin intermediul celor doi giganți Mastercard și Visa, recunoscute sub numele de Inițiativa europeană de plată (EPI), iar de la 2 iulie va intra în acțiune pe teritorul german, ceea ce înseamnă că s-ar putea să spunem gata! cu metoda card sau numerar.

Apare un nou sistem de plăți, Inițiativa europeană de plată (EPI)

În iulie 2020, un grup de 31 de bănci au făcut anunţul, alături de doi procesatori mari, Worldline și Nexi, vorbind despre Inițiativa europeană privind plățile (EPI). Obiectivul lor ambițios este de a dezvolta un sistem european de carduri care să conteste supremația Mastercard și Visa în domeniul plăților cu amănuntul.

Apare un nou sistem de plăți. Gata cu metoda cash sau card Ce avantaje are

Anunțul a primit un sprijin politic larg din partea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene, care sperau că această inițiativă ar putea face Europa mai puțin dependentă de giganții plăților din SUA.

Compania construită în jurul acestui nou concept european, Epi Company, își prezintă motorul din spatele conceptului, și anume wero. Concret, este vorba despre o soluție de portofel digital, concepută ținând cont de utilizator, fiind o aplicație intuitivă care raționalizează plățile între diverse conturi bancare, oferind transparență și control de neegalat, dar și posibilitatea pentru clienși de a-și verifica banii în timp real.

„Pe măsură ce wero evoluează, este pregătită să suporte metode de plată suplimentare de la terți, îmbogățind experiența de plată. Dincolo de simplele tranzacții, viziunea wero cuprinde o suită de servicii cu valoare adăugată, care ar putea include opțiuni inovatoare de tip buy-now-pay-later susținute de bănci, verificarea identității digitale (e-ID) și integrarea programelor de fidelizare a comercianților, toate fiind perfect integrate în procesul de plată.”, se mai arată în prezentare.

Apare un nou sistem de plăți. Gata cu metoda cash sau card Ce avantaje are

Se pare că primul stat membru UE care va introduce Inițiativa europeană de plată (EPI), este Germania, iar data introducerii este 2 iulie 2024, iar soluția digitală wero va înlocui celelalte aplicații de gen existente pe piața germnaă, având în vedere că sunt 16 bănci locale care sunt incluse în programul pilot, având acces astfel la următoarele beneficii:

  • Plăți instantanee
  • Abonamente
  • Plăți în rate
  • Plata la livrare
  • Cumpărați acum, plătiți mai târziu
  • identitate digitală
  • Programe de fidelitate și bonusuri

Soluția, în funcție de impactul pe care-l va avea, va fi implementată progresiv și în celelalte state membre. După Germania, conform companiei, vor urma Belgia, Franța, în această jumătate a anului, iar din ianuarie 2025, Olanda va fi următoarea țară care va introduce EPI.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro