23 iun. 2024 | 21:16

8 plante pe care nu trebuie să le plantezi lângă castraveți. Așa procedează toți grădinarii iscusiți

Sfaturi pentru grădinari
8 plante pe care nu trebuie să le plantezi lângă castraveți. Așa procedează toți grădinarii iscusiți
8 plante pe care nu trebuie să le plantezi lângă castraveți. Sursă: freepik

Plantarea dovleceilor lângă castraveți poate atrage dăunători care pot deteriora castraveții. Bolles explică faptul că, fiind din aceeași familie, dovleceii și castraveții sunt vulnerabili la aceiași dăunători, cum ar fi făinarea și viermele sârmă al dovleacului. Un exemplu de dăunător care afectează ambele plante este viermele murăturii. Iată 8 plante pe care nu trebuie să le plantezi lângă castraveți.

Dovlecei

Plantarea dovleceilor lângă castraveți poate atrage dăunători, care pot afecta castraveții. „Deoarece dovleceii fac parte din aceeași familie ca și castraveții, aceștia au aceiași dăunători (cum ar fi făinarea și gărgărița tulpinilor de dovleac)”, spune Bolles. „Un exemplu de insectă care va ataca fructele de dovlecei și castraveți este viermele de castravete.”

Salvie

Nu este recomandat să plantezi salvie lângă castraveți, deoarece aroma puternică a salviei poate afecta gustul proaspăt al castraveților și, în plus, ambele plante vor concura pentru apă, ceea ce poate împiedica dezvoltarea castraveților.

Mentă

Menta, fiind o plantă aromatică cu o creștere agresivă, ar trebui să fie cultivată în ghivece. Dacă totuși o plantezi în grădină, este important să o ții departe de castraveți, deoarece va ocupa spațiul și va consuma substanțele nutritive necesare pentru dezvoltarea castraveților.

Pepene

Pepenii, inclusiv pepenele roșu, pepenele galben și pepenele verde, fac parte din familia botanică Cucurbitaceae, similară cu castraveții.

„Ei sunt de asemenea vulnerabili la aceleași dăunători și boli, cum ar fi gândacii de castraveți și făinața. Cultivarea mixtă poate permite dăunătorilor și bolilor să atace mai ușor zona, ducând la recolte slabe și fructe de calitate scăzută pentru ambele plante. Cultivarea lor alături poate crește rata de infectare de la o cultură la alta.”  a spus Matthew Wilson, expert în grădinărit și CEO al Handy Gardeners.

Cartofi

Bolles avertizează că atât cartofii cât și castraveții sunt susceptibili la boli fungice care pot distruge ambele culturi dacă sunt cultivate în proximitate. În plus, el observă că ambele plante sunt exigente în nutrienți și vor concura pentru resurse, de obicei ducând la supremația cartofilor, cu rădăcinile lor adânci, în detrimentul castraveților.

8 plante pe care nu trebuie să le plantezi lângă castraveți

8 plante pe care nu trebuie să le plantezi lângă castraveți. Sursă: freepik

Floarea Soarelui

Floarea-soarelui produce de fapt compuși alelopati care inhibă creșterea plantelor din jur. Conform lui Wilson, „Aceștia pot comun stunta creșterea castraveților și reduce producția.” De asemenea, floarea-soarelui umbrește atât de dens solul încât nu permite castraveților să primească lumină solară. Este recomandat să ții aceste două plante separate în grădină.

Zucchini

Chiar dacă castravetele și dovlecelul fac parte din aceeași familie și necesită condiții similare de creștere, printre care se numără soarele, solul fertil bine drenat și o cantitate mare de apă nu ar trebui să fie plantați unul lângă altul.

Atât dovlecelul, cât și castravetele sunt afectați de aceleași boli și dăunători, cum ar fi mucegaiul gri, mucegaiul și virusul mozaicului castravetelui, iar aceste probleme pot fi accentuate atunci când sunt cultivați în proximitate unul de celălalt.

Fenicul

Fenicul emite substanțe chimice care pot inhiba creșterea altor plante din jurul său, cum ar fi castraveții. Conform lui Wilson, „Dacă este plantat lângă fenicul, castraveții nu vor crește foarte bine, având randamente mai scăzute și fructe de calitate inferioară.” În plus, fenicul va atrage anumiți dăunători, în special afide și omizi, care vor provoca daune plantelor de castravete.

Digisport.ro
Un elvețian s-a mutat de două luni în București și s-a convins: ”Puțin îndoielnic”. A caracterizat Capitala în CINCI cuvinte
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Stagiul de cotizare. Informații importante de la Casa de Pensii
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Un canibal a fost grațiat de Putin, după ce a fost rănit pe frontul din Ucraina. Bestia a mâncat inima unui muncitor din Tadjikistan
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Ce pensie are Theodor Stolojan după ce a fost premier, europarlamentar și economist la Banca Mondială
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Gabriel Trifu, înșelat de Catrinel Sandu. Adevărul despre divorț
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Taxele care ar putea fi majorate începând cu 2025. Românii trebuie să se pregătească
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
BANI în PLUS la RECALCULARE! ADEVERINȚELE trebuie DUSE URGENT la CASA de PENSII
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„M-ai înșelat vreodată?” Cornel de la Insula Iubirii a răspuns la cea mai incomodă întrebare. Ce spune testul poligraf
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro