Proprietarii și cei care gestionează locuințe în România pot primi o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare dacă permit consumul de droguri în proprietățile lor. La fel de aspru sunt pedepsiți și chiriașii care permit prietenilor lor să se drogheze în apartamentul închiriat. Iată o lege nouă pentru românii de la blocuri.
O nouă lege va intra în vigoare de la începutul lunii. Aceasta impune sancțiuni chiar și proprietarilor de apartamente închiriate ca și hoteluri. Conform acesteia, cei care descoperă consum de droguri în proprietățile lor trebuie să raporteze imediat poliției pentru a evita consecințe penale.
Mai exact, dacă închiriați un apartament, iar chiriașii consumă substanțe interzise, în momentul în care aflați trebuie să anunțați autoritățile. Dacă se află că știați și nu ați spus nimic, veți primi 5 ani de închisoare.
Aceeași condamnare o pot primi atât proprietarii dar și chiriașii care își lasă cunoștințele să consume acest tip de substanțe la ei acasă.
Toate aceste reguli sunt incluse în același act normativ care intensifică și sancțiunile pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor. Aceștia pot fi privați de permisul de conducere pentru o perioadă de până la 10 ani.
În plus, în cazul în care un șofer băut sau drogat provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei victime, pedeapsa poate ajunge între 10 și 15 ani de închisoare.
Problema consumului de substanțe interzise nu este o noutate pentru autoritățile din România, iar parlamentarii depun eforturi considerabile pentru a combate acest fenomen. În această direcție, la începutul lunii a fost promulgată o nouă lege, publicată în Monitorul Oficial, care vizează mai multe infracțiuni, printre care și tolerarea consumului de droguri.
„Tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată în lege.
În ultima perioadă, consumul și traficul de substanțe au crescut semnificativ în România. În doar patru luni, poliția a confiscat peste 500 de kilograme de droguri, aproape 500.000 de comprimate, 3,5 tone de masă vegetală de droguri și 4 tone de substanțe dopante interzise.
„În primele 4 luni ale acestui an au fost înregistrate peste 6.364 de sesizări penale, o creștere cu 19,2% față de perioada similară a anului precedent”, explică Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.
Noua lege, care a fost deja implementată, nu doar că incriminează permiterea consumului de droguri, dar introduce și o serie de alte modificări importante.
De exemplu, șoferii care sunt depistați conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante nu vor mai putea scăpa doar cu o amendă. Aceștia se vor confrunta cu sancțiuni mult mai severe. Astfel, legislația actualizată are ca scop să descurajeze și mai mult comportamentele periculoase și iresponsabile în trafic, sporind siguranța rutieră prin măsuri punitive mai stricte și mai eficiente.