04 iun. 2024 | 12:08

Furtună supercelulară în orașul Rovinari din Gorj. Oamenii s-au baricadat în case, cum explică specialiștii fenomenul rar

Vremea Meteo
Furtună supercelulară în orașul Rovinari din Gorj. Oamenii s-au baricadat în case, cum explică specialiștii fenomenul rar
Au fost cantități mari de precipitații și grindină

Un fenomen rar, spun specialiștii, a avut loc în orașul Rovinari, din județul Gorj. Conform acestora este vorba despre o furtună supercelulară, iar oamenii de aici s-au baricadat în case.

Ce este o furtună supercelulară

Conform specialiștilor, acest fenomen rar  sunt furtuni rotative care  pot dura ore întregi și se pot deplasa zeci de kilometri. O furtună supercelulară produce tornade, pe lângă grindină mare și pagube produse de vânt.

Termenul de supercelulă este folosit de meteorologi pentru a descrie o rasă de furtuni de lungă durată care se rotesc și sunt însoțite de condiții meteorologice periculoase, inclusiv grindină de mari dimensiuni, vânturi dăunătoare și, uneori, tornade.

Aceste fenomene sunt extrem de periculoase

O furtună supercelulară apare sub forma unor furtuni individuale, dar uneori pot fi încorporate în cadrul unei linii sau al unui grup de furtuni, mai explică specialiștii.

„Supercelulele au un aspect distinct pe radarul Doppler, care prezintă adesea un așa-numit ecou în formă de cârlig în partea inferioară stângă a furtunii.

Acest apendice de ecou în formă de cârlig se extinde spre sud față de nucleul principal al furtunii, unde se află de obicei grindina mare și ploile abundente. Atunci când tornadele sunt generate de supercelule, acestea se află în apropierea ecoului de cârlig de pe radar.”, explică meteorologii.

A avut loc o furtună supercelulară în orașul Rovinari din Gorj

Deși până la acest moment pe teritoriul României nu au fost semnalate mai multe astfel de fenomene, o furtună supercelulară a avut loc în orașul Rovinari din Gorj, fiind vorba de o rupere de nori. Fenomenul a fost surprins în imagini de locuitorii orașului, care ulterior s-au baricadat în case.

Un alt fenomen de aceeași structură a făcut ravagii în localitatea Sinești, aproape de Târgu Jiu, unde cantitățile mari de grindină au distrus mai multe gospodării.

Conform celor mai recente alerte ANM, la această oră este în vigoare o avertizare de Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil până în jurul orei 23:00:

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei și în zona Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în centru și sud-est.”, se arată în avertizarea ANM.

Inclusiv în capitală, la primele ore ale acestei zile, au fost cantități însemnate de precipitații, dar fără a fi semnalate și căderi de grindină.