03 iun. 2024 | 11:58

Alertă ANM. Se schimbă vremea, meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, harta zonelor vizate

Vremea Meteo
Alertă ANM. Se schimbă vremea, meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, harta zonelor vizate
Ultimele 48 de ore au adus valori termice ridicate în mai toată țara

După ce în ultimele zile valorile termice au depășit pragul de 30 de grade, se pare că se schimbă vremea. Meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, iar noua alertă ANM actualizează harta zonelor vizate.

Meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii

Ultimele 48 de ore, cel puțin, au adus valori termice ridicate în mai toată țara, astfel că s-a trecut rapid de pragul de 30 de grade. Spre exemplu, pentru ziua de azi sunt anunțate valori termice de peste 32-33 de grade celsius.

Cu toate astea, schimbările meteorologice sunt evidente, astfel că ANM anunță că se schimbă vremea. Conform celor mai recente date, meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, precizând și care este harta zonelor vizate:

„În Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei și în nord-vestul Munteniei vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 60…80 km/h), vijelii, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.”, se precziează în această nouă alertă ANM de azi.

Alertă ANM. Se schimbă vremea!

Tot pentru ziua de azi a mai fost emisă și o alertă ANM de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ca urmare a creșterii pragului valorilor termice, având valabilitalte până pe data de 4 iunie:

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în extremitatea estică a țării.”, anunță ANM.

Meteorologii europeni anunță valori termice caniculare

Am intrat oficial în prima lună de vară, iar conform actualizărilor meteorologilor, vara a început cu temperaturi de foc, atât în România, cât și în regiuni din Europa. Conform acestora, prima parte a lunii iunie va aduce în anumite zone din Europa valori termice ridicate, cu mult peste media normală.

Conform celor mai recente analize meteo, din 1991, Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală, iar 23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură din Europa din 1950 încoace au avut loc începând cu anul 2000, dintre care cinci în ultimii trei ani, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie.

Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene a declarat că mai mulți factori contribuie la vulnerabilitatea continentului, inclusiv proporția de pământ european în Arctica, regiunea care se încălzește cel mai rapid pe Pământ, și schimbările în circulația atmosferică.

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Cum să înlocuiești ouăle în orice rețetă de post. Soluții rapide pentru gospodine
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro