Sfinții Petru și Pavel sunt două dintre cele mai importante personaje din Noul Testament. Sfântul Petru a fost unul dintre cei 12 apostoli. A fost martirizat în jurul anului 64 d.Hr. în circul lui Nero. Deoarece nu era cetățean roman, a fost crucificat. Conform tradiției, el a cerut să fie crucificat cu capul în jos, deoarece nu se considera demn să moară în același mod ca Iisus. A fost îngropat în Necropola Vaticanului, care se afla lângă circ. Iată când sunt Sfinții Petru și Pavel în 2024 și ce obiceiuri se țin în această zi.
Sfântul Petru a fost primul papă și fondatorul Bisericii Romane. A fost martirizat în jurul anului 64 d.Hr.
Deoarece nu era cetățean roman, a fost crucificat.Sfântul Pavel a fost, de asemenea, un apostol, responsabil pentru o mare parte a Noului Testament.
Deși nu l-a întâlnit niciodată pe Iisus, este recunoscut pe scară largă drept unul dintre cei mai importanți apostoli care a răspândit cuvântul lui Iisus și creștinismul incipient. 13 din cele 27 de cărți ale Bibliei sunt atribuite Sfântului Pavel.
În timpul persecuției creștinilor sub Nero, Pavel a fost și el martirizat. Deoarece era cetățean roman, a avut parte de o moarte mai blândă, fiind decapitat.
Conform tradiției, capul său a sărit de trei ori, creând un izvor de apă la fiecare săritură. Astăzi puteți vizita un mănăstire și bea apă din aceste izvoare!
Ziua Sfinților Petru și Pavel este sărbătoarea care onorează martiriul celor doi sfinți, undeva între anii 64 și 68 d.Hr. Deși biserica recunoaște că probabil nu au murit în aceeași zi, tradiția spune că aceasta este ziua în care ambii au fost martirizați la Roma de către împăratul Nero.
Citește și: Cine au fost, de fapt, Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Detalii din viața lor
Această zi este o sărbătoare foarte mare, care subliniază cât de importanți sunt cei doi sfinți pentru credința creștină.
Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel are o importanță aparte în calendarul creștin și este celebrată în fiecare an la aceeași dată: 29 iunie.
În 2024, această dată rămâne neschimbată, aducându-ne aminte de cei doi apostoli renumiți care l-au urmat pe Isus Hristos în perioada în care acesta era pe pământ, conform scrierilor bisericești.
Citește și: Ce se împarte de Sfinții Petru și Pavel. Alimentele pe care este bine să le dai de pomană
Înainte de această zi de sărbătoare, credincioșii trec prin perioada de post dedicată Sfinților Petru și Pavel. Acest post precede sărbătoarea comună a apostolilor și este stabilit în biserică pentru cinstirea și amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte importante. PCredincioșii cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât asupra Sfinților Apostoli la Cincizecime ținând acest post. De aceea, în vremurile de demult, acest post era numit Postul Cincizecimii.
Perioada postului Sfinților Petru și Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul său depinde de data variabilă a sărbătorilor pascale.
Vezi și: Ce se împarte de Sfinții Petru și Pavel. Alimentele pe care este bine să le dai de pomană
În 2024, Postul Sfinților Petru și Pavel începe pe 12 iunie și se termină pe 29 iunie, în ziua sărbătorii.
Deși este unul dintre cele mai scurte posturi din an, are o importanță deosebită. Scopul perioadei de post este acela de a cinsti rolul major pe care l-au avut cei doi apostoli în răspândirea credinței creștine și mărturisirea lui Hristos.