La doar 18 ani, Tavi Helian a plecat peste hotare în căutarea unui viitor mai bun. Inițial, tânărul a spălat vase într-un restaurant din Barcelona. Perseverent și cu un talent deosebit în arta culinară, în doar un an și jumătate, Tavi a ajuns bucătar-șef într-o bucătărie catalană. Astăzi, el a devenit un bucătar de elită și și-a deschis propriul restaurant în România.
Poveste de viață a lui Tavi este una de-a dreptul impresionantă. Avea doar 14 ani când și-a început cariera în arta culinară, lucrând la mai multe restaurante din țară. După ce a împlinit vârsta majoratului, tânărul a decis să părăsească meleagurile natale și a ajuns în Spania. În Barcelona, el a lucrat inițial ca spălător de vase, însă datorită talentului de care a dat dovadă a avansat foarte rapid.
După doar un an și jumătate, Tavi Helian a ajuns bucătar-șef. Ei bine, cariera lui a continuat să evolueze. Ba chiar mai mult de atât, românul a ajuns să gătească pentru personalități precum Shakira, Neymar, Lionel Messi sau Ronaldo.
„La ultimul loc de muncă din Spania am stat opt ani și am gătit pentru tot stafful echipei de fotbal Barcelona, aveam clienți precum Neymar, Lionel Messi, Ronaldo, chiar și pentru Shakira și impresarii ei. Dar ca să ajungi aici îți trebuie mulți ani de muncă, foarte puține ore de somn, foarte puțini bani câștigați, mult stres, nervi, dezamăgiri”, mărturisește Tavi Helian, potrivit businessmagazin.ro.
În 2017, odată cu nașterea primului său copil, Tavi a decis să se întoarcă în România. La finele lui 2023, el și-a văzut visul împlinit, acesta de a-și deschide propriul restaurant. Mai precis, este vorba despre Reina Brasserie, local situat vizavi de Parcul Cișmigiu. „Am adus cu mine în țară experiența pe care am adunat-o pe tot parcursul meu în Spania”, spune bucătarul.
Reina Brasserie este rezultatul unei colaborări între Tavi Helian, soția lui și alți parteneri. În prezent, clienții restaurantului se pot delecta cu preparate culinare deosebite. Se parte că la mare căutare este paella, după cum mărturisește chiar Tavi.
„Paella e cea mai vândută la noi în restaurant. La micul dejun se comandă cel mai des toast avocado cu somon, apoi paella, apoi urmează carrot cake-ul – care a fost catalogat unul dintre cele mai bune din București. În urmă cu două – trei luni au venit niște domni care sunt critici culinari strict pe acest produs, iar înainte de a-l servi m-au chemat la masă și m-au întrebat dacă suntem siguri că vrem să îl încerce. Apoi, ne-au premiat pentru acest desert”, a dezvăluit Tavi Helian.
Pentru moment, în restaurantul lui Tavi își desfășoară activitatea o echipă de 12 persoane. Cu toate acestea, el este în continuare interesat de recrutări și caută zilnic oameni.