Aceste 5 rețete de perișoare pufoase și gustoase vor schimba felul în care faci ciorba. Știai că există perișoare cu pesmet sau cu griș? Sunt la fel de delicioase ca cele cu orez. În plus, nu trebuie să folosești doar carne de porc sau vită, ci poți face perișoare din carne de curcan sau pui.
Perișoarele sunt un preparat cu rădăcini adânci în bucătăriile tradiționale din Europa de Est, inclusiv România, Bulgaria și Rusia. Totuși, variante similare de perișoare pot fi găsite și în bucătăriile asiatice, precum chifteluțele chinezești sau supa de perișoare vietnameză.
Se spune că primele perișoare au fost gătite în Orientul Mijlociu sau în Asia. Acolo, gospodinele amestecau carnea tocată cu diverse condimente, ierburi aromatice și cereale, pentru a pregăti mese consistente și sățioase.
Această metodă de preparare a fost adoptată și adaptată de greci și romani, care aveau un preparat similar numit kreaftous sau isicia.
Perișoarele pe vremuri erau adesea făcute din carne tocată de vită, miel sau porc, amestecată cu pesmet, ceapă, usturoi și o varietate de ierburi aromatice și condimente.
Grecii și romanii își găteau adesea perișoarele în sos de roșii sau bulion, creând astfel o supă aromată.
În România, ciorba de perișoare este unul dintre cele mai iubite preparate. O rețetă tradițională, veche de aproximativ 100 de ani, arată că perișoarele se fac din carne de poc sau vită și orez, pătrunjel, ceapă, sare și piper.
Perișoarele au o istorie lungă și erau foarte apreciate în multe culturi pentru gustul lor delicios. Găsim și în gastronomia zilelor noastre perișoare sub diverse forme în tot felul de bucătării: asiatică, grecească, turcă, etc.
Această rețetă de perișoare este cea clasică. Trebuie doar să pui carnea în castron și să o condimentezi, să o amesteci cu orezul și ceapa tocată mărunt, cu oul și ierburile, apoi să omogenizezi bine.
După care se formează biluțe mici pe care le fierbi în ciorbă. Știi că s-au fiert perișoarele când orezul s-a umflat și este gătit.
Pentru această rețetă poți folosi orice carne dorești – amestec de porc și vită, doar vită, carne de pasăre sau orice altă carne tocată. Se amestecă cu sare și piper, cu grișul și cu leușteanul tocat mărunt. Se formează chifteluțe și se lasă la odihnit măcar 10 minute înainte de a le fierbe.
Partea bună la aceste perișoare este că dacă îți rămâne compoziție poți să le transformi în chifteluțe sau chiar burgeri.
Dacă ai poftă de ciorbă de perișoare, dar ții post, aceasta este o variantă foarte bună:
Fierbe apă cu sare și când dă în clocot adaugă granulele de soia. Lasă-le să fiarbă cam 15 minute și apoi scurge-le bine de apă.
Adaugă ceapa tocată fin, pătrunjelul, sarea, piperul, făina și apoi începe să amesteci bine, adăugând ulei treptat, până formezi o pastă omogenă. Formează perișoarele cu mâinile unse cu ulei și pune-le în ciorbă când aceasta este aproape gata.
Vezi și: Cu ce să amesteci carnea tocată pentru perișoare. Așa ies ca la mama acasă
Perișoarele se fac amestecând carnea tocată cu oul, pătrunjelul, sare și piper. Apoi, se adaugă pesmetul până obții o pastă omogenă care îți permite să formezi biluțe. Se fierb în ciorbă până textura este una bună și carnea s-a gătit.
Curcanul este o carne slabă pe care tebuie să o condimentezi bine ca să aibă un gust bun. Această rețetă folosește mărar și pătrunjel tocmai pentru a da gustul acela bun perișoarelor.
Te-ar putea interesa și: Cu ce să ungi ardeii umpluți înainte să-i pui la fiert. Ingredientul minune pe care îl ai și tu în bucătărie
Amestecă carnea de curcan cu ceapa tocată mărunt, orezul (pe care îl poți căli opțional), sare, piper, boia, mărar uscat și pătrunjel fin tocat. Adaugă oul, uleiul și omogenizează bine.
Fierbe perișoarele în ciorbă până când orezul s-a umflat și este gătit.