S-a dat alarma într-un oraș mare din România, un loc ce strânge an de an un număr impresionant de turiști. A fost emisă o alertă ecologică, oamenii sunt în pericol, fenomenul s-a intensificat din pricina vântului puternic ce împrăștie compuși toxici în atmosferă.
În ultimii ani, unul dintre orașele uitate ale țării se bucură de o popularitate tot mai mare, reușind să atragă din ce în ce mai mulți turiști. Acum, localnicii și vizitatorii sunt în pericol.
Se vorbește despre poluare cu metale grele în Baia Mare, depunerile de steril din depozitul din apropiere sunt împrăștiate în atmosferă și purtate spre gospodării și case de vântul puternic.
Locuitorii orașului inhalează praf toxic încă de la înființarea haldei de steril, dar, curățarea zonei nu a fost o prioritate pentru cei din administrație. În prezent, un singur iaz ce a aparținut fostelor exploatări din regiuni a fost curățat, operațiunea fiind realizată de o companie privată, precizează Antena 3 CNN.
Valuri de praf toxic au fost ridicate în atmosferă din pricina vântului puternic din ultimele zile, particulele periculoase ajungând apoi să fie respirate de localnici.
După închiderea mineritului și industriei siderurgice, economia orașului Baia Mare se bazează acum pe turism.
„Baia Mare, înainte de a fi stațiune ar fi trebuit să rezolve mai multe probleme de mediu”, arată profesorul universitar Ioan Bud, specializat pe probleme de mediu și minerit, potrivit Adevărul.
Te-ar putea interesa și: Oraşul din România care a dispărut. Se afla lângă Braşov şi era o minune a vremii. De ce nu mai există a doua aşezare după Sarmizegetusa
Iazurile sunt, în realitate, deșeuri miniere. Sterilul conține metale grele, care în prezența apei devin reactive și se infiltrează în sol, de unde ajung în pânza freatică, iar de acolo în vegetație. Particulele ajung apoi în legumele și fructele cultivate în jurul orașului ori în hrana animalelor, care ajung, în final, să fie consumate de oameni.
„Deocamdată, noi încă suntem în faza de acumulare a poluării, nu în faza de eliminare. Pentru că apele de mină tot curg și sunt din ce în ce mai multe și mai agresive. În cazul în care le oprim, după aceea putem lua decizii: dacă sunt intenții de depoluare a solului, e una; dacă se lasă se depuleze în mod natural, poate dura sutede ani până ce se depoulează”, mai explică profesorul.
Decontaminarea solului ar putea dura, potrivit specialistului, câteva sute de ani: „Eu am scris într-o carte că au fost găsite halde de steril în America Latină care sunt reactive și astăzi și au 400 – 500 de ani”, mai explică el.
Te-ar putea interesa și: Orașul din România în care există chirii de sub 10 lei pe lună. Toți oamenii pleacă de acolo, e sărăcie lucie