Războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina îngrijorează statele europene din ce în ce mai mult, mai ales că surse din interiorul Kremlinului susţin că liderul rus are planuri mari pentru vechiul continent. Mai mult, de când Finlanda a devenit stat NATO, Insulele Aland au devenit un punct vulnerabil, acesta fiind locul prin care Putin ar putea pătrunde în Europa.
Intrarea Finlandei în NATO nu a picat deloc bine ruşilor, iar specialiştii în război consideră că Vladimir Putin ar putea pregăti un atac pentru a invada Europa. Punctul slab al ţării scandinave ar fi chiar Insulele Aland.
Acestea sunt un arhipelag autonom și demilitarizat situat la intrarea în Golful Botnic, între Suedia și Finlanda, având o autonomie extinsă, dar și un statut neutru stabilit prin decizia Ligii Națiunilor din 1921.
„Este călcâiul lui Ahile al apărării Finlandei”, a declarat Alpo Ruşi, profesor și fost consilier prezidențial din Finlanda, conform France24.
Problemele Finlandei cu ţara vecină de la est sunt vechi, aceasta purtând două războaie împotriva Uniunii Sovietice în secolul al XX-lea. În plus, statul scandinav a renunţat la neutralitate după ce Vladimir Putin a trimis tancurile în Ucraina, iar Finlanda s-a apropiat tot mai mult de Occident.
Pe cele 6.700 de insule, dintre care doar 60-80 sunt locuite permanent, trăiesc în jur de 30.000 de oameni, capitala fiind la Mariehamn, un important port de ferry care leagă Aland de Finlanda și Suedia. Astfel, 96% din comerțul maritim al Finlandei trece pe aici.
„Dacă ai toate insulele Aland, poți bloca traficul maritim atât înspre Golful Botnic, cât și înspre Golful Finlandei. Atunci am încurcat-o”, a spus Pekka Toveri, fost general-maior în forțele armate finlandeze și membru al parlamentului.
Dar importanța zonei nu se opreşte aici. Aland este esențială pentru infrastructura de comunicații și cea energetică, care include cabluri subacvatice pentru internet și alimentare cu electricitate.
În aceeaşi situaţie este şi Gotland, cea mai mare insulă a Suediei. Locul strategic se află în mijlocul Mării Baltice, între capitala suedeză Stockholm și exclava rusă Kaliningrad, unde se află sediul flotei ruse la Marea Baltică.
„Sunt sigur că Vladimir Putin a pus ochii pe Gotland. Ar fi sfârșitul păcii și stabilității. Oricine controlează Gotland controlează Marea Baltică. Noi apărăm Gotland și putem folosi insula și pentru operațiuni ofensive, dacă este necesar. Avem un interes mare să menținem deschisă ruta maritimă și să controlăm ceea ce se întâmplă deasupra și sub suprafața apei.
Din Gotland, putem ajuta alte state NATO din Marea Baltică să trăiască în siguranță. Scopul lui Putin este să câștige controlul asupra Mării Baltice. Dacă Rusia preia controlul și închide Marea Baltică, ar avea un impact enorm asupra vieților noastre, în Suedia și în toate celelalte țări care se învecinează cu Marea Baltică. Nu putem permite asta.
Marea Baltică nu trebuie să devină locul de joacă al lui Putin, acolo unde îi terorizează pe membrii NATO. Dacă Putin invadează Gotland, el poate amenința, de pe mare, țările NATO. Acesta ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiunile nordice și baltice”, a fost declarația îngrijorătoare a șefului Armatei Suediei, Micael Byden, conform Reuters.
Suedia a devenit membru al NATO în martie 2024.Toate aceste declaraţii îngrijorătoare vin după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat un plan de extindere a apelor teritoriale ale Rusiei în Marea Baltică, lângă granița sa maritimă cu Lituania și Finlanda.