17 mai 2024 | 14:24

Singura țară din lume care a renunțat la metoda tradițională de calcul a vârstei. Toți locuitorii sunt brusc mai tineri

Social
Singura țară din lume care a renunțat la metoda tradițională de calcul a vârstei. Toți locuitorii sunt brusc mai tineri
Se dorește reducerea discrepanțelor judiciare și de a elimina costurile pentru stat.

Secolul al XXI-lea este dominat de schimbări politice, conflicte și tensiuni. Printre statele care-și propun o schimbare se numără și Coreea de Sud, iar o nouă decizie nu face altceva decât să demonstreze asta. Recent acest stat asiatic a devenit singura țară din lume care a renunțat la metoda tradițională de calcul a vârstei, în care toți locuitorii sunt brusc mai tineri.

Coreea de Sud, singura țară din lume care a renunțat la metoda tradițională de calcul a vârstei

Printr-o decizie fără precedent, Adunarea Națională din Coreea de Sud a decis să renunțe la metoda tradițională de calculare a vârstei. Noul sistem induce ideea că, mai nou, copiii se nasc cu un an.

Motivația din spatele acestei decizii, cel puțin cea oficială, este de a uniformiza sistemul juridic și administrativ al țării. În schimb, realul motiv are în spate o scădere demografică accentuată pe tot teritoriul statului sud-corean.

Singura tara din lume care a renuntat la metoda traditionala de calcul a varstei. Toti locuitorii sunt brusc mai tineri

Până la această decizie controversată, Coreea de Sud și Taiwan erau singurele locuri din Asia care păstrau metoda tradițională chineză de numărare a vârstei și, ca atare, toți cetățenii lor sunt cu un an sau chiar doi ani mai în vârstă decât ar fi oriunde în lume.

Cu toate acestea, acest lucru se va schimba în Coreea de Sud de anul acesta, după ce Adunarea Națională a aprobat o serie de legi care vor uniformiza vârstele populației țării cu sistemul internațional la fiecare nivel oficial.

În Coreea de Sud toți locuitorii sunt brusc mai tineri

Noua legislație, care a fost adoptată la 8 decembrie, va încerca să reglementeze vârsta tuturor sud-coreenilor din punct de vedere juridic și administrativ, în conformitate cu sistemul internațional, eliminând în același timp metoda tradițională care este încă folosită de unele departamente guvernamentale.

Scopul măsurii, care a fost una dintre promisiunile de campanie ale președintelui Yoon Suk-yeol, este de a reduce discrepanțele judiciare și de a elimina „costurile pentru stat care decurg din utilizarea a trei sisteme diferite de calcul al vârstei”, conform promisiunilor președintelui sud-corean.

Singura tara din lume care a renuntat la metoda traditionala de calcul a varstei. Toti locuitorii sunt brusc mai tineri

Yoon Suk-yeol, al 13-lea președinte al Coreei de Sud din 2022

Mai trebuie menționat că, încă din 1962, metoda oficială utilizată în Coreea de Sud din punct de vedere juridic și administrativ a fost sistemul internațional, care se bazează pe data nașterii unei persoane și adaugă un an la vârsta acesteia de fiecare dată când își sărbătorește ziua de naștere.

Scade populația tânără în Coreea de Sud?

Cu toate acestea, în contexte informale, majoritatea sud-coreenilor folosesc vârsta lor coreeană, care poate fi cu un an sau doi mai mare decât vârsta lor internațională.

Conform acestui sistem, copiii au un an de la naștere și, la fiecare 1 ianuarie, la vârsta lor se adaugă încă un an. Astfel, un copil născut în Coreea de Sud la 31 decembrie va avea deja doi ani în ziua următoare.

Mai trebuie spus că, în urma unor recensăminte din 2021, populația de tineri cu vârste cuprinse între 9 și 24 de ani era de 8,306 milioane de persoane, ceea ce reprezenta 16,0% din totalul populației. Ca și comparație, în 1982, populația tânără a înregistrat 14,209 milioane de persoane.

Pe de altă parte, datele statistice dau cifre alarmante, precizând că în 2060, populația tânără ar urma să scadă la 4,458 milioane de persoane, care ar ocupa 10,6% din totalul populației. Cu alte cuvinte vorbim de o situație critică în această țară, unde natalitatea a scăzut la un record de necrezut.

Metoda tradițională de calcul a vârstei, un amestec de vârstă coreeană și de vârstă internațională

Pentru a încurca și mai mult lucrurile, în unele zone administrative se folosește vârsta anuală, care este un amestec de vârstă coreeană și vârstă internațională. Conform acestui sistem, se consideră că bebelușii se nasc la vârsta de zero ani, dar la vârsta lor se adaugă un an la 1 ianuarie.

Acest sistem este utilizat în aplicarea unor legi precum serviciul militar obligatoriu, învățământul primar și secundar și stabilirea vârstei legale pentru consumul de alcool și fumat. Începând cu iunie 2023, pe hârtie, acest sistem a încetat să mai existe.

Decizia Adunării Naționale vine în urma unei dezbateri îndelungate privind confuzia socială generată de utilizarea mai multor sisteme.

Deși legile țării stabilesc ce metodă de calcul al vârstei se aplică în fiecare circumstanță, mulți sud-coreeni nu sunt foarte familiarizați cu nuanțele și există o serie de calculatoare de vârstă online pentru a-i ajuta pe cetățeni să își determine vârsta în scopuri birocratice.