Cezar Ouatu, vestitul artist pop-opera, fost concurent la Eurovision, în 2013, ne-a vorbit, exclusiv pentru Playtech Știri, despre actualul câștigător, Nemo, dar și despre șansele României, pe viitor. Surprinzător, el pariază nu pe un interpret de muzică dance sau rock, ci pe vocea un solist de manele, nimeni altul decât Florin Salam. Iată de ce îl consideră potrivit pentru competiție pe ”Regele manelelor”.
Artistul Cezar Ouatu susține că, în ciuda tuturor comentariilor, la adresa câștigătorului Nemo, reprezentantul Elveției, la Eurovision 2024, îi apreciază vocea, dar și show-ul prezentat sâmbătă seară în marea finală din Suedia:
”Referitor la câștigător, la Nemo, reprezentantul Elveției, departe de a analiza sau de a comenta eu că e femeie sau bărbat sau orientarea lui sexuală, că nu asta trebuie să ne intereseze, eu am prevăzut că va ieși câștigător.
A avut o foarte bună interpretare, o piesă grea, care i-a pus în valoare calitățile vocale, a avut scenografie. Așa arată un show total, în 2024! Știu ce emoții sunt acolo, pe aceeași scenă am participat și eu, în urmă cu 11 ani, la finala Eurovision din Suedia.
Deși m-am clasat pe locul 13, sunt tare încântat și recunoscător fanilor Eurovision că m-au inclus în Top 10 cele mai spectaculoase show-uri din istoria acestui concurs muzical de creație”.
Cezar Ouatu, care deja a bifat o experiență la Eurovision, în urmă cu 11 ani, ne-a mai menționat și pe care mari voci din România ar paria, la ediția din 2025. Iată ce nume grele din showbiz consideră că ar atrage atenția la această competiție, unde, anul trecut, România n-a primit nici măcar un punct, în semifinală:
”România n-a mai fost prezentă, la ediția de anul acesta, în 2024, pentru că TVR nu a plătit taxa. Cu banii, cu taxa de participare, de peste 150.000 de euro, nu mă bag să comentez, că nu este treaba mea, dar cred că, dacă se voia, găseau banii aceștia, ca să fim și noi acolo, la acel concurs foarte important pentru Europa.
Luând așa pulsul și ascultând piesele de succes sau câștigătoare, din urmă, noi, românii, am putea miza pe o piesă cu influențe balcanice. Am putea trimite, și vă spun asta la modul cel mai serios, pe Florin Salam sau pe Bogdan de la Ploiești, ar putea face și un duet. Cu o piesă potrivită, ar da lovitura! Ei n-ar avea ce să piardă, nu ar pune nimeni presiune pe ei, s-ar simți ca la o mare petrecere.
Ar avea mare succes, au mai fost prezentate piese cu influențe balcanice la Eurovision și artiștii au ridicat sala în picioare!”, ne-a mai menționat Cezar Ouatu, exclusiv pentru Playtech Știri.
Interpretul Cezar Ouatu, cu studii muzicale în Italia, nu spune nu unei noi provocări, la marea finală Eurovision. Însă, are două mari condiții:
”Vă spun sincer, că ai și o oarecare teamă să mai participi. Dacă îi întrebați pe absolut toți artiștii români, care au fost acolo, la Eurovision, vă vor spune că au trăit o experiență amară, pentru că mai toți, inclusiv eu, am fost primiți în șuturi, la întoarcerea în țară. Păi, alți cântăreți, din alte țări, nu pățesc așa, sunt respectați și întâmpinați frumos acasă, chiar dacă nu primesc nici măcar un vot.
Eu nu știu dacă aș mai participa. Nu zic însă nu. Poate că, dacă aș avea o piesă bună și un show în care să cred, m-aș duce din nou. Sunt obișnuit cu scena, cu emoțiile, cu acea atmosferă”, ni s-a mai confesat Cezar Ouatu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
În 2023, România a înregistrat cel mai slab rezultat din istoria participării la Eurovision. Solistul Theodor Andrei nu a obținut niciun punct, ratând din start finala. Dar, dacă e să dăm timpul înapoi, avem și performanțe.
Este vorba despre solista Luminița Anghel și trupa Sistem, care au obținut un onorant loc 3, în 2005, cu piesa „Let me Try”. Tot cu ”bronz” s-au întors acasă, în 2010, și Paula Seling și Ovi (Ovidiu Cernăuțeanu), cu piesa „Playing with Fire”. Iar în 2006, Mihai Trăistariu se clasa pe locul 4, cu ”Tornero”, piesă care i-a adus peste un milion de euro din difuzările internaționale.