Paștele este o perioadă în care turismul atinge cote maxime, dar nu doar românii vor să descopere frumusețea țării noastre, ci și străinii care ajung în număr mare pe meleagurile românești. Mai mult, există un sat în România unde turiștii an de an, în special în perioada Paștelui, vin pentru a gusta din tradițiile noastre și pentru a se bucura de peisajele fabuloase de aici.
În satul Coșteiu de Sus din comuna timișeană Margina, turiști din întreaga țară și din străinătate ajung în fiecare an în apropierea sărbătorilor pascale. Oamenii sunt atrași nu doar de tradiții și credință, ci și de ospitalitatea locuitorilor și de frumusețea locurilor.
Sute de turiști vin în această perioadă pentru a descoperi lanțul bisericilor din lemn din secolele XVIII – XX din zonă, precum și alte obiective culturale, printre care se numără Muzeul Satului de la Sintești. Aici, turiștii pot vedea documente vechi, instrumente muzicale tradiționale și porturi populare bănățene, bucurându-se în același timp de peisaje spectaculoase.
Cei care ajung în Coșteiu de Sus sunt întâmpinați cu tradiționalele mâncăruri de Paște, preparate cu grijă de către locuitori. De la sărmăluțe până la cozonac și pască, oamenii de aici pregătesc tot felul de bunătățuri pentru turiștii care le calcă pragul.
Pe lângă bucatele tradiționale, atmosfera din sat este completată de tradițiile pascale respectate cu sfințenie. În Săptămâna Patimilor, oamenii se adună la biserică în fiecare seară, iar în prima zi de Paști duc bucatele pregătite cu grijă la biserică pentru a fi sfințite.
Pentru locuitorii și oamenii care vin aici, sărbătorile pascale sunt un moment prielnic pentru a reînvia tradițiile și obiceiurile locului, iar străinii care ajung aici pot să vadă o parte din România frumoasă, de la oameni până la obiective turistice și atmosfera de poveste.
Satul Coșteiu de Sus este o destinație de vacanță ideală și pentru românii care vor un moment de răgaz, o vacanță liniștită în care să descopere comorile țării și să se deconecteze de viața agitată de la oraș.