Vinerea Mare este interzis să vopsești ouăle. Săptămâna Sfânta este cea mai importantă și plină de semnificație, deoarece amintește credincioșilor de ultimele zile petrecute de Iisus pe pământ. De aceste zile sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri de la care oamenii nu se abat. În primele zile se face curățenie, în Joia Mare se vopsesc ouăle, iar Vinerea Mare are propriile cutume pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Iată de ce nu este bine să vopsești ouăle de Paște în Vinerea Mare și ce altceva este interzis să faci în această zi importantă.
Zilele din Săptămâna Sfântă au o semnificație și o încărcătură spirituală foarte mare.
În Lunea Mare se face curățenia de Paște. Se scot textilele la aerisit, se spală și se calcă taie, se fac reparații, se curăță casa și curtea.
Vezi și: Tradiții, obiceiuri și superstiții în Vinerea Mare. Ce este bine să faci pentru noroc și sănătate
În felul acesta, spațiul în care locuiești va fi curat și pregătit de a primi Lumina Sfântă.
În Marea Mare se pot spăla haine, se curăță geamurile și se fac treburile în casă. În această zi poți face tot ce ține de casă astfel încât să fie curată. Se mai numește Marțea Seacă, pentru că mulți credincioși aleg să țină post negru.
În Miercurea Sfântă, bărbații se ocupă de curte: se sapă, se curăță pomii și se seamănă. Din această zi, bărbații trebuie să stea alături de femei pentru a ajuta la pregătirile pentru Paște. În această zi nu se mai spală haine, ci se dedică curățeniei curții.
Cele trei zile sunt dedicate curățeniei spațiului în care vei primi Lumina Sfântă, la fel cum zilele de post sunt pentru curățirea spirituală și a trupului pentru ziua de Paște.
Joia Mare este o zi în care încep pregătirile pentru masa de Paște. În acestă zi se vopsesc ouăle. Nu se mai spală, pentru că se spune că vei împărți lături de ude celor morți.
Citește și: Obiceiul sfânt din Vinerea Mare. De ce e bine să treci pe sub Sfântul Aer
Ouăle sunt vopsite în Joia patimilor, când povestea spune că acestea au fost colorate de sângele lui Iisus care a curs pe cruce. În această zi se comemorează spălarea picioarelor și Cina cea de Taină a lui Iisus din Nazaret cu Apostolii.
Credincioșii știu că ouăle se vopsesc în Joia Mare, cu toate că există unele locuri în care obiceiul este ca acestea să fie vopsite în Vinerea Sfântă.
Vezi și: Nu e bine să vopsești ouăle roșii în Vinerea Mare.
Ziua de Vineri dinaintea Paștelui este o zi de post negru. În această zi nu se fac treburi gospodărești, nu se muncește, nu se frământă aluat, nu se vopsesc ouă și nu se lucrează.
Este o zi extrem de tristă și solemnă fiind ziua în care Mântuitorul a murit pe cruce. Ouăle sunt asociate cu renașterea și Înviere Domnului. Acestea sunt simbolul mormântului lui Iisus, care s-a deschis în noaptea de Înviere.
De aceea este păcat să vopsești ouă în ziua în care acesta a suferit pe cruce și a murit pentru păcatele omenirii.
Ouăle trebuie vopsite în Joia Mare sau în Sâmbăta Sfântă, dar niciodată în Vinerea Patimilor.
Vineri se ține post negru, iar credincioșii se afundă în rugăciune, participând la slujba specială din această zi.
O superstiție populară spune că nu ai voie să folosești cuțitul sau alt obiect tăios și nu ai voie sub nicio formă să bați cuie.
Vezi și: Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Ce nu ai voie să faci, sub nicio formă, în această zi
De asemenea, se spune că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi unul bogat, iar dacă nu plouă, anul va fi neroditor și plin de secetă.