Cu ce se ung cozonacii imediat ce îi scoți din cuptor. Dacă vrei să aibă o crustă perfectă și să fie aurii, află care este secretul ce îi va face exact ca în reviste. Este un truc vechi, pe care și străbunicile noastre îl foloseau de Paște.
Cozonacii sunt vedetele sărbătorilor pascale, dar nu orice gospodină știe să îi pregătească exact ca la carte. Sunt cu adevărat o delicatesă, dar mulți aleg să îi cumpere, pentru că nu reușesc să îi facă așa cum trebuie.
Foarte important este modul de preparare, dar mai ales etapa finală, care le va aduce cozonacilor tăi un aspect impresionant, dar și un gust unic, o crustă crocantă la suprafață. Dacă nu vrei să fie banali, ci să aibă o strălucire aparte, iată cu ce să îi stropești.
Există mai multe trucuri la care poți apela dacă vrei un preparat perfect. Este foarte important să urmezi rețeta pas cu pas, dar și să fii inventiv și îndrăzneț, să pui în aplicare cât mai multe idei interesante.
Dacă dorești să aduci o tentă specială cozonacilor tăi și să-i faci să fie și mai delicioși, există un truc simplu și eficient: stropește-i imediat după ce îi scoți din cuptor. Acest gest simplu poate face o diferență semnificativă în cazul acestui preparat.
Procedeul este simplu: după ce cozonacii sunt copți și încă fierbinți, pregătește un sirop din apă, zahăr și esență de vanilie sau alte arome preferate. Este important să acoperi uniform suprafața cozonacilor cu acest sirop, astfel încât acesta să pătrundă în interiorul acestora.
Astfel, cozonacii vor fi mult mai moi și gustoși, aroma se va simți din plin. Mai mult decât atât, siropul adăugă o dulceață suplimentară. Poți, de asemenea, să personalizezi siropul adăugând arome suplimentare precum coajă de portocală sau lămâie, în funcție de preferințele tale.
Atunci când prepari cozonaci, este esențial să folosești ingrediente proaspete și de cea mai bună calitate pentru a obține rezultate perfecte. Iată câteva sfaturi pentru a te asigura că obții cei mai delicioși cozonaci:
Alege o făină de calitate, cu un conținut ridicat de proteine (gluten), ideal peste 9%. Verifică eticheta pentru a te asigura că alegi cea mai potrivită pentru cozonaci, există chiar tipuri destinate special acestui preparat.
Asigură-te că toate ingredientele, inclusiv ouăle și untul gras, sunt la temperatura camerei. Ouăle sau laptele reci pot împiedica aluatul să crească corespunzător și să se coacă uniform. Astfel, ar putea deveni chiar și lipicios și greu de manevrat.
Dacă folosești drojdie proaspătă, verifică să nu fie expirată. Dacă este inactivă, aluatul nu va crește corespunzător. Cantitatea recomandată este de 40-50 grame de drojdie proaspătă la 1 kg de făină, dar pentru a evita crăparea cozonacilor în timpul coacerii, utilizează doar 40 de grame.
Ouăle de rață sau de gâscă sunt prea dense și pot afecta textura cozonacilor. Dacă dorești o culoare mai intensă a aluatului, poți adăuga puțină sare în ouă înainte de a le bate, deoarece sarea sporește culoarea gălbenușului.