De multe ori, poluarea și distrugerea ireversibilă a planetei par subiecte de documentar, mai mult decât circumstanțe pe care le înfrunți zilnic.
Poluarea cu plastic este o problemă ale cărei consecințe dezastruoase se resimt oriunde pe glob, dar există regiuni din ocean care ajung să fie pur și simplu acoperite cu deșeuri, pe suprafețe greu de imaginat. Tocmai pentru că s-ar putea să-ți fie imposibil să realizezi amploarea pagubelor pe care le cauzăm din inconștiență, un fotograf a imortalizat câteva scene de la care s-ar putea să ți se rupă un pic sufletul.
Ca referință, în fiecare an, aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri plastice sunt deversate în ocean, intenționat sau nu. Mai important decât faptul că ajung acolo este însă efectul lor dezastruos asupra păsărilor, peștilor și multor alte vietăți marine.
Un studiu recent a atestat că aproape orice pasăre care zboară deasupra oceanului ajunge să mănânce plastic. În total, peste 700 de specii de vietăți înaripate sunt afectate de platic.
Cadrele de mai sus au fost realizate în 2017, dar situația nu a făcut decât să se înrăutățească între timp. Caroline Power s-a aflat în spatele obiectivului, în timp ce a navigat în apropiere de insula Roatan din Caraibe. Acolo, a întâmpinat unul dintre cele mai mari suprafețe acoperite de gunoi. Din câte se pare acea zonă este intitulată Marele Petec de Gunoi din Caraibe.
La aproximativ 20 de kilometri, se află o insulă desprinsă din rai. Când ajungi în apă însă, pur și simplu, nu mai vezi capătul acelei suprafețe titanice acoperite de gunoi plastic. Fotografa din spatele acestor cadre si-a dedicat o mare parte din carieră protestelor împotriva poluării cu plastic din ocean. Ajută foarte mult și faptul că rezultatele finale arată atât de bine, dar scenele reproduse sunt de cel puțin intimidate. Rămâne să vedem dacă ne putea opri vreodată, înainte să fie prea târziu.