Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, iar gospodinele din toate regiunile țării deja se pregătesc pentru masa de Paște. Vedeta este ciorba de miel, dar rețeta diferă în funcție de zone. Bucătăresele din Moldova au un secret atunci când o pregătesc. Ce adaugă la finalul ei ca să iasă mai bună?
Mielul este vedeta de sărbătorile pascale, fiind un preparat destul gustos și versatil. Din carnea de miel se pot prepara mâncăruri gustoase și delicioase, de la friptură la cuptor la drob sau ciorbă. Pentru prepararea ciorbei de miel, gospodinele din Moldova adaugă un ingredient secret la final. Zeama va avea un gust mult mai aromat!
Ciorba de miel se află în topul listei de preparate tradiționale de Paște care îi face pe români să mai ceară și a doua porție! Gospodinele cu experiență știu că ciorba de miel se face din bucăți de carne cu tot cu oase. De asemenea, creierul se folosește și el la acest preparat, dar și oasele de miel din partea inferioară a picioarelor.
Înainte de a fi preparate, bucățile de carne de miel se pot ține în lapte sau în borș acru câteva ore la rece, înainte de a fi fierte. În acest fel, mirosul specific de miel va fi îndepărtat. Mai mult de atât, bucătăresele fierb bucățile de carne cel puțin 30-45 de minute cu boabe de piper și cu sare, după care se spumează des și se lasă la fiert până când carnea devine moale.
Vezi și: Cât costă un kilogram de carne de miel pentru Paște 2024. Prețurile au crescut enorm
Acest preparat merge de minune cu verdețuri și condimente aromate. Puteți folosi leuștean, dar și tarhon sau cimbru. Condimentele care pot fi adăugate la ciorba de miel sunt piperul boabe, ienibaharul și dafinul. În unele rețete de ciorbă de miel pentru Paște se mai folosesc și frunzele de ceapă verde, frunzele de lobodă roșie sau frunzele de ștevie, pentru un gust cât mai aromat.
Pentru început, carnea de miel se porționează cu oasele. Acestea se pun la fiert într-o oală cu 3 litri de apă, până când se va crea o spumă, pe care, ulterior, o vei îndepărta cu spatula.
Apoi, vei adăuga puțină sare, ceapa și morcovul tăiate rondele. După ce ai observat că s-a fiert carnea de miel și începe să se desfacă de pe oase, vei adăuga zarzavatul și sucul de roșii. După 5-6 minute, toarnă și cartofii curățați și tăiați în bucăți mari.
Borșul se fierbe, separat, în altă oală timp de 15 minute. Apoi, se adaugă în ciorba de miel, după ce cartofii sunt aproape fierți. Poți pune și un ardei roșu tăiat fâșii, dar și tarhon. Vei toca mărunt mărarul și leușteanul, pe care le vei introduce în oala cu borș. Le lași să fiarbă pentru 5 minute, apoi stingi focul.
După ce ai scos oala de pe foc, ciorba de miel se lasă la odihnit timp de 10 minute. Apoi, poți adăuga pătrunjelul verde tocat mărunt și cozile de la ceapa verde, tocate rondele. Oala se acoperă cu un capac, pentru a se întrepătrunde toate aromele!