09 apr. 2024 | 11:30

Conacul aflat la doar 40 de km de Bucureşti care te face să uiţi de cel din Mogoşoaia. Puţini ştiu de el, dar este de o frumuseţe rară

Utile
Conacul aflat la doar 40 de km de Bucureşti care te face să uiţi de cel din Mogoşoaia. Puţini ştiu de el, dar este de o frumuseţe rară
„A fost Ridicat între anii 1710-1715”

Undeva, foarte aproape, te poți teleporta în timp, doar prin simpla prezență în conacul aflat la doar 40 de km de Bucureşti care te face să uiţi de cel din Mogoşoaia, și despre care puţini ştiu, dar este de o frumuseţe rară.

Istoria se simte în fiecare colț la conacul aflat la doar 40 de km de Bucureşti

Undeva în secolul al XVIII-lea, foarte aproape de București, a existat un boier extrem de bogat, care avea să poruncească construirea unui conac aparte, în stilul bârncovenesc, și care ar putea intra în lista cu cele mai frumoase conace din România.

Datele istorice spun că proprietarul acestui loc era un mare vornic al Târgoviștei, pe numele său Gavril Drugănescu. Conacul avea să fie ridicat în județul Giurgiu, mai exact în comuna cunoscută sub numele de Florești-Stoenești, la 40 de km de București.

Cum arată conacul lui Drugănescu

Așa cum precizam, conacul de vis avea să fie consturită în stilul calsic românesc, inițiat de marele domnitor Constantin Brâncoveanu, care astăzi se află în lista monumentelor istorice, încă din 2015. A existat și un proiect de reabilitare a întregii zone de teren, inclusiv conacul, sub numele de „Centrul pastoral cultural Conacul Gavril Drugănescu”.

Conform atestărilor oficiale, Gavril Drugănescu poruncea construirea acestui loc între anii 1710-1715, despre care s-a scris în mai multe cărți de specialitate, și despre care Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului scria că este locul din România spectaculos:

„Ridicat între anii 1710-1715 de către Gavril Drugănescu, mare vornic de Târgovişte, situat în partea de sat a Stoeneştilor, numită Drugăneşti, după numele ctitorului, acest ansamblu cu linii arhitectonice elegante şi îndrăzneţe se situează în rândul palatelor brâncoveneşti de la Mogoşoaia şi Potlogi, având aceeaşi calitate şi acelaşi stil: zidărie din cărămidă, coloane din piatră şi capiteluri frumos sculptate, prezenţa unei logii pe spate şi a unui foişor în partea dinspre nord, toate dominate de armonie şi echilibru”, spune PS Ambrozie.

De la Drugănescu, la Știrbey, și la comuniști

După aproape 200 de ani de la finalizarea construcției, conform datelor, Marina Maria Știrbey va cumnpăra conacul în 1939, dar la scurtă vreme avea să părăsească locul, totul intrând într-o perioadă de declin, până când autoritățile locale luau decizia de a-l transforma în muzeu, devenind pentru o scurtă perioadă „Muzeul Dunării”.

Conacul a mai avut parte de o reabilitre, după venirea comunștilor, între 1965- și 1967, după care va fi lsat de izbeliște, intrând, din nou, într-o degradare profundă.

După 1989, clădirea istorică intra într-un amplu proces de refacere, prin efortul Protoieriei Bolintin și cu sprijinul Episcopiei Giurgiului, în 2012, iar după restaurarea completă, așa cum precizam, devine „Centrul pastoral cultural Conacul Gavril Drugănescu”.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Vreme ieșită din tipare în toată România. Alte vești proaste de la ANM
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro