03 oct. 2023 | 20:55

Clădirea istorică din România care este renovată cu fonduri din Norvegia și Islanda. Este de o frumusețe aparte

Social
Clădirea istorică din România care este renovată cu fonduri din Norvegia și Islanda. Este de o frumusețe aparte
Cladire istorica din Romania restaurata cu bani din strainatate

România are foarte multe locuri frumoase vechi, însă autoritățile nu se preocupă de restaurarea lor. Așadar, care este clădirea istorică din România care este renovată cu fonduri din Norvegia și Islanda. Este de o frumusețe aparte.

Ce clădire istorică din România este renovată cu fonduri străine. Are o frumusețe aparte

Conacul Mocioni din Foeni, situat la 42 de kilometri de Timişoara, județul Timiș, este una dintre cele mai vechi clădiri din Banat. Acesta , acum, este reabilitat din fonduri din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Conacul de la Foeni este construit în anul 1750, fiind una din cele cinci reşedinţe ale familiei Mocioni, care a condus viaţa politică a românilor din Banat timp de opt decenii.

Conacul Mocioni este restaurat

Conacul Mocioni este restaurat

Acesta este în curs de restaurare, lucrările fiind demarate în ianuarie 2023, ca urmare a une finanțări oferite de Norvegia, Islanda şi Lichtenstein prin proiectul Ro-Cultura, în valoare de 2,6 milioane de euro.

Citește și: Acesta este conacul cu stafii din Brăila

Ce s-a întâmplat pe vremea comuniștilor

Odată cu instaurarea regimului comunist român, proprietatea a fost naţionalizată şi a funcţionat ani la rând ca baie comunală, grădiniţă, depozit, dar și sală de sport. Astfel, după anul 1990, în clădire a funcționat o discotecă, însă a devenit apoi cămin cultural, iar de câţiva ani clădirea era abandonată.

”În prezent lucrăm atât la partea de infrastructură, cât și la partea de suprastructură, am reușit să sigilăm învelitoarea, am desfăcut șarpanta parțial, pentru că se afla într-o fază de precolaps. S-a reabilitat șarpanta și acum se acționează la consolidarea zonei de parter și de subsol. Facem consolidări prin injectări, cu mortar pe bază de vară, elemente de pânză de fibră de sticlă și alte materiale prietenoase.

În perioada comunistă, după naționalizare, conacul a fost CAP, discotecă, sifonărie, baie comunală, fiecare a intervenit acolo cum a dorit. Au fost multe elemente distruse, recompartimentări, elemente parazitare care au distrus în mare parte monumentul. De pe fațadă s-au eliminat anumite elemente arhitecturale. Ultima intervenție neprietenoasă a fost montarea acelor geamuri din tâmplărie PVC. Pe o anumită zonă, clădirea era părăsită, pe o jumătate funcționa o grădiniță”, a spus inginerul Ovidiu Murărașu, managerul colectivului de proiectare.

Cum va fi reamenajat conacul Mocioni

Clădire beneficiază de o fațadă deosebită, însă reabilitarea presupune cu totul altceva, după cum a adăugat arhitectul proiectului.

”Conacul are o fațadă de factură neoclasică, predomină simetria. În proiectul nostru de reabilitare am urmărit să eliminăm aceste elemente parazitare, pentru a scoate la iveală imaginea de la 1812.

Citește și: Conac vechi boieresc, scos la vânzare la preț de apartament de două camere

Am urmat principiile de restaurare din Carta de la Veneția, am folosit materiale compatibile și prietenoase cu clădirea. Tot mobilierul va avea un stil de epocă și am propus includerea elementelor din anticariat, pentru a obține o imagine cât mai autentică”, a adăugat arhitectul Frujina Neagu.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro