Incluziunea socială este unul din desideratele importante la nivel european, dar și local, iar în acest sens, un nou proiect legislativ precizează care sunt românii care ar putea primi pensie chiar dacă nu au contribuit la fondul de asigurări sociale, proiectul de lege ajutând enorm această categorie.
Conform unor statstistici recente, aproximativ 87 de milioane de persoane din UE suferă de o anumită formă de handicap, iar multe dintre persoanele cu handicap din Europa nu au aceleași șanse în viață ca ceilalți oameni.
Nu toate școlile sau locurile de muncă, infrastructurile, produsele, serviciile și informațiile le sunt accesibile. De asemenea, este posibil ca aceste persoane să fie tratate prost sau incorect. Politica de coeziune a UE sprijină incluziunea socială a persoanelor cu handicap pe piața muncii, și în mod normal și în sistemele centralizate sociale de pensii.
În acest sens, și prin aderarea sa la principiile UE, România are obligația de a respecta dreptul fiecărui cetățean, inclusiv a celor cu handicap, numai că realitatea nu concordă întotdeauna cu teoria, iar din acest motiv a fost depus recent un proiect legislativ prin care se stabilește care sunt românii care ar putea primi pensie chiar dacă nu au contribuit la fondul de asigurări sociale, proiectul de lege ajutând enorm această categorie.
Vorbind, așadar, de persoanele cu handicap, într-o formă sau alta, și încercarea de a avea incluziune socială, un grup de parlamentari USR, din Galați și Vrancea, au depus recent în Parlament un proiect legislativ prin care se dorește includerea acestei categorii de români în noua lege a pensiilor, devenind astfel beneficiari a unui ajutor de la stat chiar dacă nu au contribuit la fondul de asigurări sociale:
„(…) împreună cu alți doi colegi Bogdan Rodeanu – deputat USR Galați și Lazar Marian deputat USR Vâlcea, am depus un proiect de lege pentru acordarea de PENSII DE INVALIDITATE, proiect ce vine in ajutorul persoanelor cu dizabilități.”, anunță Eugen Terente, deputat USR.
Conform celor publicate de reprezentantul USR, acești români ar putea beneficia de o pensie minimă, de invaliditate, ce ar putea fi un ajutor financiar semnificativ chiar dacă nu au avut contribuții la fondul asigurărilor de pensii, iar inițiatorii proiectului fac precizarea că este irelevantă în cazul acestor categorii dacă au cotizat sau nu la fondul asigurărilor, precizând și care sunt modificările legislative aduse cu acest nou proiect:
„La articolul 61, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5) cu următorul cuprins: “(5) Prin excepție de la prevederile alin.(1) au dreptul la pensie de invaliditate indiferent dacă au cotizat în sistemul public de pensii, persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, care nu pot fi angajate pe piața muncii din cauza gravităţii consecințelor invalidității.“
Proiectul a fost depus în Senat, urmând să fie validat sau modificat în comisiile de specialitate, apoi va ajunge în Camera Deputaților, forul final pe cest legi, și vom vedea dacă va fi acceptat sau nu. Un alt proiect, referitor la aceste categorii, propune un nou tip de concediu plătit în România.