Începând cu 1 ianuarie 2024, România va introduce o măsură nouă și importantă de sprijin pentru bătrânii și familiile cu venituri reduse. Autoritățile au decis înlocuirea ajutorului social și a alocației pentru susținerea familiei cu ceea ce va purta numele de „venit minim de incluziune”, care va fi acordat persoanelor singure și familiilor cu copii al căror venit nu depășește un anumit prag. Ce condiții ar trebui îndeplinite, de fapt?
Primăriile din întreaga țară au anunțat că încep procesul de primire a cererilor pentru acordarea acestui nou sprijin financiar. Acest program se dorește a fi un sprijin crucial pentru persoanele vulnerabile, în special pentru bătrâni și familiile defavorizate.
Cererile vor fi acceptate din luna noiembrie până la finalul lunii decembrie, iar acestea trebuie să fie însoțite de documente justificative care să ateste eligibilitatea solicitantului pentru venitul minim de incluziune.
Rareș Hopincă, prefectul municipiului București, a subliniat importanța acestei măsuri, precizând că acest ajutor este extrem de util în vederea prevenirii sărăciei la cel mai înalt nivel, în rândul persoanelor vulnerabile, precum bătrâni, familii defavorizate și copii.
Mai mult, acest program are ca scop stimularea participării la Educație a copiilor care provin din familii care nu și-ar permite susținerea minorilor în nicio instituție de învățământ.
„Venitul minim de incluziune este un sprijin financiar acordat de stat, extrem de util pentru persoanele vulnerabile, care nu își pot asigura un nivel de trai minimal. Scopul acestui ajutor este de a preveni sărăcia în rândul copiilor și de a stimula participarea acestora la sistemul de educație.”, a transmis sursa citată.
România a anunțat recent modificări semnificative în ceea ce privește ajutoarele sociale destinate persoanelor singure cu vârsta de cel puțin 60 de ani și familiilor cu venituri reduse.
Aceste schimbări vizează limita venitului net lunar ajustat și cuantumurile lunare ale ajutoarelor, în scopul de a oferi sprijin financiar adecvat persoanelor și familiilor defavorizate.
Noile modificări au ca scop oferirea unui sprijin mai consistent pentru familiile cu venituri reduse și pentru persoanele în vârstă care se confruntă cu dificultăți financiare. Ele reflectă angajamentul României de a îmbunătăți protecția socială și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele și familiile defavorizate din țară.
Potrivit noilor reglementări, limita venitului net lunar ajustat pentru o persoană singură cu vârsta de cel puțin 60 de ani a fost stabilită la 300 de lei, echivalentul a 0,600 de Indicatori Sociali de Referință (ISR). Acest lucru are ca scop asigurarea unui sprijin financiar mai bun pentru persoanele în vârstă care se confruntă cu dificultăți economice, potrivit lege5.ro.
În ceea ce privește familiile beneficiare de ajutor de incluziune sau familiile cu venituri nete lunare ajustate de până la 260 de lei pe lună, cuantumurile lunare ale ajutoarelor pentru familia cu copii sunt stabilite după cum urmează:
• 107 lei sau 0,214 ISR pentru familia cu un copil;
• 214 lei sau 0,428 ISR pentru familia cu 2 copii;
• 321 de lei sau 0,642 ISR pentru familia cu 3 copii;
• 428 de lei sau 0,856 ISR pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.
Pentru familia monoparentală care primește ajutor de incluziune și pentru familia cu venituri nete lunare ajustate de până la 260 de lei pe lună (echivalentul a 0,520 ISR), cuantumurile lunare ale ajutorului pentru familia cu copii sunt după cum urmează:
• 120 de lei (0,240 ISR) pentru familia cu un copil.
• 240 de lei (0,480 ISR) pentru familia cu 2 copii.
• 360 de lei (0,720 ISR) pentru familia cu 3 copii.
• 480 de lei (0,960 ISR) pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.