După cum bine ne amintim, anul 2023 a fost un an sub auspicii dure, caniculare, iar conform ANM, urmează o vară cum nu a mai fost de mult timp în România, cât și în Europa, prezentând datele în prognoza meteo pentru următoarele luni.
După ce anul 2023 a intrat în istorie ca fiind cel mai fierbinte an înregistrat în lume, recordurile de temperatură sunt în scădere pe aproape toate continentele și ar putea face ca anul 2024 să sfideze căldura excepțională din 2023, dar nu cu mult spun specialiștii.
Căldura excepțională, cu 20 până la 30 de grade peste normal în unele locuri, se întinde din Europa de Vest și Europa Centrală până în sudul Australiei și al Africii de Sud și până în nordul Asiei. Aceasta este determinată de o combinație de factori meteorologici și climatici, inclusiv El Nino.
În acest context, deși specialiștii spun că 2024 nu va fi la fel de canicular ca 2023, prognozele nu sunt deloc îmbucurătoare și prevăd modificări drastice din punct de vedere termic, mai ales în zonele unde canicula nu și-a făcut simțită prezența pe perioade lungi. Cu alte cuvinte, specialiștii ne avertizează că urmează o posibilă caniculă în aprilie, dar și o vară altfel.
Zilele acestea în vestul bătrânului continent, deși vorbim de o lună de primăvară, a fost un nou val de căldură, fiind înregistrate valori termice de peste 30 de grade, precum în Franța, sau Germania, iar aceste valuri de căldură excesivă, spune Elena Mateescu, director ANM, vor ajunge și în România:
„Cel puțin până la mijlocul lunii aprilie vorbim de temperaturi cu mult mai mult față de normalul datei din calendar și vorbim, în medie, cu 8°C-10°C față de ceea ce ar fi normal să consemnăm în această perioadă.
Dacă astăzi am consemnat 26°C în partea de vest a țării, am depășit maxima unei zile de vară, mâine deja temperaturile vor fi în creștere în această parte a țării 27°C.”, precziează Elena Mateescu, conform Antena 3 CNN.
Dacă cu o lună în urmă, cel puțin spre final, România intra într-un proces de încălzire peste medie, conform specialistului ANM, luna aprilie va fi „ o lună mai caldă decât în mod obișnuit”:
„Începând de miercuri deja să consemnăm valori de 28°C, la început în partea de vest, sud-vest, apoi și în zonele sudice, sud-estice ale țării, astfel încât cea de-a doua lună de primăvară și în țara noastră să fie caracterizată, cel puțin așa cum arată estimările la acest moment, ca fiind o lună mai caldă decât în mod obișnuit după în martie, cea mai caldă din istorie a măsurătorilor meteorologice.”
Dacă ar fi să ne luăm după aceste date enunțate de specialist, am putea spune că urmează o vară altfel în România.
La această oră, ANM a emis o avertizare de Cod Galben pentru județul Suceva, fiind menționat că „local va fi ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m”.
Noile date și prognoze anticipate schimbă oarecum tiparul acestei perioade din an, mai ales că vorbim de un sistem de aer cald care se îndreaptă spre România, și care va aduce valori termice peste media anuală a lunii aprilie.
Specialiștii ANM spun că „125 de stații meteorologice am consemnat cele mai ridicate temperaturi maxime”, dar precizând și cam care este prognoza meteo pentru următoarele luni, dar și că vremea se schimbă brusc, mai ales legat de precipitații:
„Ce se va întâmpla în următoarea perioadă, pentru că estimările indică o probabilitate redusă de a avea precipitații semnificative care să compenseze nevoia de apă.
Cu siguranță vor face ca deficitul de apă să se accentueze în zonele în care deja consemnăm nevoia de apă, dar și în extindere.
Dar în partea de vest, nord-vest și local în nordul țării vorbim la acest moment de o limită satisfăcătoare în ceea ce privește gradul de aprovizionare cu apă al solului”, a spus la Antena 3 CNN, Elena Mateescu, directorul ANM.
În ceea ce privește perioada următoare, din punct de vedere termic, specialistul ANM a mai precizat că „vara va fi caracterizată de valori de temperaturi cu mult peste 35°C.”
Rămâne să vedem dacă, în cele din urmă, prognoza ANM se va adeveri și dacă vom avea o vară altfel.