Vremea este neobișnuit de caldă pentru această perioadă, spun specialiștii. Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza actualizată pentru următoarea perioadă. Vom avea parte de temperaturi de 30 de grade Celsius.
Meteorologii de la ANM au spus că temperaturile pentru luna aprilie vor fi semnificativ mai mari față de cele normale pentru această perioadă. Această tendință se va menține pentru tot restul lunii.
Săptămâna viitoare, temperaturile vor fi neobișnuit de mari pentru această perioadă, mai ales în zona de nord a țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea României.
Și în această perioadă, temperaturile vor continua să crească, valorile fiind peste medie, în special în regiunile montante și extracarpatice. Pe de cealaltă parte, meteorologii anunță precipitații în mare parte a țării.
În ultima săptămâna din luna aprilie, ANM anticipează o continuare a temperaturilor, dar cu cantități de precipitații mai apropiate de normă.
„Sub influenţa dominantă a circulaţiei aerului dinspre vest şi sud-vest şi ca o consecinţă a schimbărilor în distribuţia centrilor barici de pe continentul european, temperatura medie lunară a aerului înregistrează un salt evident faţă de lunile anterioare”, susţin meteorologii, potrivit Antena 3 CNN.
ANM a anunțat că România va fi lovită de un aer tropical. Acesta va pătrunde mai întâi în vestul Europei, urmând mai apoi să se deplaseze progresiv spre est, ceea ce înseamnă că temperaturile mari vor ajunge mai repede în regiunile vestice ale României, unde se vor înregistra temperaturi de 30 de grade Celsius.
Estimările actuale indică temperaturi maxime cuprinse între 23 și 30 de grade Celsius pentru toate zonele țării. Cele mai ridicate valori sunt așteptate în vest și sud-vest.
„Este posibil să continuăm pe un fond de deficit de precipitații așa cum arată și estimările până în jurul datei de 6 mai. În următoarele patru săptămâni temperaturile vor fi peste medie în general. Precipitațiile vor fi deficitare.
O ușoară tendință spre excedent în săptămâna 15-22 aprilie, dar cu siguranță la valori de 10-15 litri pe metru pătrat nu pot compensa deja deficitul acumulat.
Trebuie să menționăm faptul că iarna 2023-2024 a fost cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice. Observăm tendința valurilor de căldură mult mai timpuriu și cu o frecvență mai mare”, a explicat Elena Mateescu, director ANM.