Știm că este prea de dimineață, și nu țiu-ai băut nici cafeaua, dar vrem să te provocăm la un test pentru matematicieni pricepuţi. Va trebui, în doar 5 secunde, să-ți dai seama care este numărul care lipsește. Baftă!
Aceste exerciții, să le zicem, testează gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor, provocându-te să rezolvi o problemă. Aceste teste IQ au potențialul de a stimula inteligența și de a îmbunătăți concentrarea.
Un test de acest tip implică, de cele mai multe ori, rezolvarea unui puzzle, descifrarea unui cod, găsirea unui obiect ascuns sau a unei greșeli sau detectarea defectului din imagine.
Practicarea regulată a unor astfel de provocări ajută la îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor și oferă, de asemenea, un antrenament sănătos pentru creier.
Îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor de matematică poate duce la o creștere a capacității de a rezolva probleme complexe și de a gândi critic. În imaginea de mai jos, ai un un test pentru matematicieni pricepuţi în care sunt prezentate 5 zaruri diferite, fiecare cu un număr diferit.
De asemenea, este prezentată o serie de numere cu următoarele numere: 19, 11, 11, 11, ? și 12. Provocarea este de a găsi numărul lipsă în 5 secunde. Acest test pentru matematicieni pricepuţi va pune la încercare abilitățile de gândire analitică și logică.
Numărul lipsă poate fi calculat prin numărarea valorii zarurilor corespunzătoare. În acest caz, este al patrulea, iar valoarea lui este 9.
Dacă ți-a plăcut testul de astăzi, mai poți rezolva și altele, spre exemplu, poți găsi soluția la iluzia optică banală care îți testează IQ-ul.
Mai trebui menționat că testele de acest tip vor să scoată în evidență anumite abilități, sau ceea ce numim IQ, o măsură a inteligenței generale, influențat de o combinație de factori, inclusiv genetica, mediul, educația și experiențele de viață.
În timp ce îmbunătățirea abilităților de matematică poate contribui la dezvoltarea cognitivă, aceasta poate să nu ducă neapărat la o creștere dramatică a IQ-ului, așa cum este măsurat de testele standardizate.
Un studiu realizat de Școala de Medicină a Universității Stanford a constatat că meditațiile personalizate, împreună cu practica aritmetică, i-au ajutat pe copii să rețină mai bine. Constatările sugerează, de asemenea, că atunci când copiii sunt capabili să rezolve din memorie probleme de aritmetică de bază, creierul lor este mai pregătit să abordeze întrebări mai complexe.