Zahărul vanilat și zahărul vanilinat se folosesc destul de des la prăjituri, dar multe gospodine nu știu care este diferența între cele două. Denumirea lor aproape identică ne poate induce în eroare. Care este mai bun, de fapt?
Zahărul vanilat și zahărul vanilinat sunt ingrediente de bază în bucătărie, mai ales la prepararea deserturilor preferate. Ambele variante conțin vanilie, dar există câteva diferențe semnificative între ele. Înainte de a le folosi, trebuie să știți la ce anume se folosește fiecare și care sunt proprietățile acestor ingrediente magice din bucătărie.
Spre exemplu, zahărul vanilat este un zahăr granulat obișnuit, aromatizat cu extract natural de vanilie. El se obține din boabe de vanilie sau alte surse naturale de vanilie. dacă este folosit la prăjituri, acestea vor avea un gust puternic de vanilie.
Pentru ca zahărul vanilat să fie produs, zahărul granulat este amestecat cu extractul de vanilie, iar aromele sunt lăsate să se amestece și câteva săptămâni, permițând zahărului să absoarbă aromele. Zahărul vanilat are o culoare mai deschisă, pentru că nu conține coloranți artificiali. În plus, el poate fi mai scump decât vanilinat, pentru că este un produs natural.
Zahărul vanilat se folosește la prăjituri, fursecuri, clătite, pandișpan, cheesecake-uri, glazuri și alte deserturi delicioase.
În schimb, zahărul vanilinat este zahărul granulat care a fost aromatizat cu vanilină. De fapt, este un compus aromatic sintetic care imită aroma naturală a vaniliei. Vanilina se produce din lignină, un compus prezent în lemn, dar poate fi și produsă sintetic. De regulă, zahărul vanilinat este obținut prin amestecarea zahărului granulat cu vanilină, care poate fi lichidă sau pulbere. În plus, zahărul vanilinat nu necesită un proces de macerare sau învechire ca în cazul zahărului vanilat.
Zahărul vanilinat este mai avantajos pentru deserturile care necesită o expunere la temperaturi ridicate. El se utilizează la creme, glazuri sau budinci, unde aroma puternică de vanilie este dorită mai mult. În comerț, zahărul vanilinat poate fi găsit atât sub formă granulată, cât și pudră, și are o culoare mai închisă decât zahărul vanilat.
Vezi și: Când trebuie mâncat desertul pentru a nu te îngrăşa. Mihaela Bilic dezvăluie cel mai tare truc