02 apr. 2024 | 12:55

Amestecul puternic cu care trebuie să stropești pomii în luna aprilie. Ce să folosești între 10 și 15 aprilie

Diverse
Amestecul puternic cu care trebuie să stropești pomii în luna aprilie. Ce să folosești între 10 și 15 aprilie
Amestecul puternic cu care trebuie să stropești pomii în luna aprilie. Ce să folosești între 10 și 15 aprilie

Luna aprilie este destinată îngrijrii pomilor fructiferi. Dacă vrem să ne bucurăm de poame multe și sănătoase, trebuie să ne asigurăm că îi tratăm corespunzătoare. Cu ce trebuie să îi stropești între 10 și 15 aprilie, cel mai tare amestec care face minuni.

Cu ce stropim pomii în aprilie

Calendarul arată că aprilie este deja aici și ne apropiem tot mai mult de sezonul cald. Pentru românii care au grădini, aceasta este o perioadă foarte importantă a anului, pentru că este decisivă pentru culturile lor, dar mai ales pentru pomii fructiferi.

Dacă vreți să vă bucurați de multe fructe, trebuie să știți când trebuie să udați pomii fructiferi și ce să folosiți pentru a-i menține sănătoși. Foarte important este să îi stropiți la timp și cu substanțele potrivite. În caz contrar, rezultatele vor ezita să apară.

Specialiștii au dezvăluit câteva tratamente ce ar merge aplicate pe pomi în următoarea perioadă. Ficare are o însemătate aparte și se folosește în anumite date, astfel încât să acționeze la timp și să protejeze livada.

Între 25 martie și 10 aprilie, este recomandat să aplicăm tratamente cu Captadin 0,15% și Chorus 0,07% pentru a proteja pomii împotriva unor probleme comune precum făinarea, deformarea frunzelor, moniloza și ciuruirea bacteriană. Aceste substanțe active ajută la prevenirea și combaterea bolilor fungice, asigurând sănătatea și vigurozitatea pomilor.

La apariția primelor flori, în intervalul 10-15 aprilie, este momentul potrivit pentru un alt tratament fitosanitar. Pentru a proteja pomii împotriva unui spectru larg de probleme, recomandăm folosirea unui amestec de Difcor 0,025%, Syllit 0,2%, Decis 25 WG 0,003% și Atonik 0,1%. Această combinație de substanțe active contribuie la combaterea bolilor și dăunătorilor, inclusiv a ouălor de acarieni, asigurând sănătatea pomilor.

În perioada înfloririi masive, între 25 aprilie și 10 mai, se recomandă aplicarea unor tratamente cu Chorus 0,07% și Cropmax 0,2%. Aceste substanțe active protejează pomii împotriva unor dăunători precum viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele, asigurând astfel o dezvoltare sănătoasă a fructelor și prevenind deteriorarea recoltei.

Greșeli de evitat la plantarea pomilor fructiferi

Este esențial să sapi gropile cu câteva zile sau chiar luni înainte de plantare. Acest lucru permite solului să se aerisească și să se fertilizeze, reducând riscul apariției bolilor și dăunătorilor și favorizând dezvoltarea rădăcinilor.

Gropile prea mici pot sufoca rădăcinile, iar cele prea adânci le pot priva de oxigen și nutrienți. Asigură-te că gropile sunt suficient de spațioase pentru rădăcinile pomilor și că adâncimea este adecvată pentru o dezvoltare sănătoasă.

Evită adăugarea îngrășămintelor direct la plantare, deoarece acestea pot provoca arsuri la nivelul rădăcinii și compromite sănătatea pomilor în formare. Mai mult, rădăcinile încurcate pot împiedica absorbția adecvată a nutrienților și a apei. Înainte de plantare, descurcă cu grijă rădăcinile și taie-le pe cele prea răsucite pentru a promova o creștere sănătoasă.

Pomii deshidratați pot avea dificultăți în prindere și dezvoltare. Dacă pomii au fost stratificați înainte de plantare, asigură-te că îi rehidratezi punându-i în apă pentru o perioadă de 24-48 de ore înainte de plantare.

Plantarea pomilor fructiferi în grădină necesită atenție și planificare pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă și o recoltă abundentă în viitor. Unul dintre aspectele esențiale pe care trebuie să le iei în considerare este distanța adecvată între pomi. Iată cum să calculezi și să aplici această distanță în funcție de specia de pom:

    • Mărul, părul, piersicul, vișinul, caisul și prunul: 4 metri între rânduri și 3 metri între pomi.
    • Cireșul și nucul: 5 metri între rânduri și 5 metri între pomi.
Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro