Așa cum relatam la începutul lunii trecute, marile piețe ale lumii trec printr-o criză fără precedent, astfel că vorbim astăzi despre produsul iubit de români care se poate scumpi în curând în magazine. Citește și află despre ce produs este vorba, și de ce este criză în acest moment.
Ghana este pe cale să piardă accesul la o facilitate de finanțare cheie, spun cei de la Bloomberg, deoarece o criză a recoltei de cacao a lăsat-o fără suficiente boabe pentru a asigura fondurile. Ca urmare a acestei situații, încă de la începutul anului alimentul s-a scumpit.
Acesta este cel mai recent semn al consecințelor condițiilor meteorologice extreme și ale bolilor care au afectat producția de cacao atât în Ghana, cât și în țara vecină, Coasta de Fildeș, cel mai mare producător.
Contractele de la New York au crescut de peste două ori în acest an, ajungând la niveluri record de peste 9.000 de dolari pe tonă. Acum, țara apelează la comercianți pentru a încerca să acopere deficitul de finanțare, potrivit guvernatorului Băncii din Ghana, Ernest Addison.
Ghana Cocoa Board, autoritatea de reglementare a industriei cunoscută sub numele de Cocobod, se bazează pe finanțarea externă pentru a plăti cultivatorii de cacao pentru boabele lor. „A doua tranșă a împrumutului pentru cacao este pusă la punct de un consorțiu de cumpărători de cacao”, a declarat recent Ernest Addison reporterilor din Accra.
„Ghana, al doilea producător mondial de cacao, a obținut un împrumut de 800 de milioane de dolari la sfârșitul anului trecut de la un grup de opt bănci, condus de Cooperatieve Rabobank UA.
Cocobod, nu are suficiente boabe pentru a susține cea de-a doua și ultima tragere de 200 de milioane de dolari din facilitatea garantată de produse de bază.”, spune celebra publicație Bloomberg.
În acest context, al acestei crize fără precedent pe piața daca cacao, asistăm la majorarea prețurilor la ciocolată, ceea ce ar putea duce la o situație, cel puțin ciudată, înc are produsul iubit de români care se poate scumpi în curând. Analiștii spun că asistăm la o situație din care nu se va ieși cu soluții ușoare și care ar putea însemna începutul sfârșitului supremației Africii de Vest în acest domeniu.
Acest lucru ar putea deschide ușa pentru producătorii în ascensiune, în special din America Latină. Și, în timp ce milioane de cultivatori de cacao din Africa de Vest se confruntă cu un moment de cotitură, „este o schimbare care va fi resimțită și pe piețele de consum, posibil pentru mulți ani de acum încolo”, mai spun analiștii. Și în urmă cu 2 ani a mai fost o situație similară, care a dus la închiderea unor fabrici din Europa.
Cumpărătorii care achiziționează dulciuri de Paște au descoperit că ciocolata de pe rafturile magazinelor este cu peste 10 % mai scumpă decât în urmă cu un an, potrivit datelor firmei de cercetare NielsenIQ.
Deoarece producătorii de ciocolată tind să acopere achizițiile de cacao cu luni de zile înainte, analiștii au spus că recoltele dezastruoase din Africa de Vest vor afecta cu adevărat consumatorii abia în cursul acestui an.