Fabrica uriașă din Europa care s-a închis. Au fost descoperite produse cu salmonella

Fabrica uriașă din Europa care s-a închis. Au fost descoperite produse cu salmonella
Infectările cu salmonella și fabrica uriașă din Europa care s-a închis

Fabrica uriașă din Europa care s-a închis. Din ce în ce mai multe probleme au apărut la nivel european din cauza infectărilor cu salmonella. Au fost depistate mai multe produse alimentare, iar în unele cazuri s-a luat decizii drastice. Este și cazul în Belgia, unde cea mai mare fabrică de ciocolată a fost închisă ca urmare a infestărilor cu salmonella.

Infectările cu salmonella și fabrica uriașă din Europa care s-a închis

O uriașă fabrică de ciocolată belgiană a oprit producția după ce a detectat salmonella într-un lot de ciocolată. Compania Barry Callebaut a declarat joi că fabrica sa din Wieze, despre care spune că este cea mai mare fabrică de ciocolată din lume, a oprit toate liniile de producție ca măsură de precauție, în timp ce contaminarea este investigată.

Barry Callebaut produce ciocolată pentru mai multe mărci vândute în întreaga lume. Salmonella a fost detectată luni, iar toate produsele de ciocolată produse în fabrică au fost suspendate până la finalizarea anchetei, a precizat compania.

Aceasta a identificat lecitina ca fiind sursa contaminării. Lecitina este un emulgator utilizat în mod obișnuit la fabricarea ciocolatei. Agenția belgiană pentru siguranța alimentară AFSCA a fost informată, iar un purtător de cuvânt a declarat pentru AFP că a deschis o anchetă.

Fabrica din Wieze nu produce ciocolată pentru a fi vândută direct consumatorilor, iar compania spune că nu are niciun motiv să creadă că produsele contaminate produse de clienți au ajuns pe rafturile magazinelor.

Salmonella în fabrica Ferrero din Arlon

Sperietura vine la câteva săptămâni după un caz de ciocolată contaminată cu salmonella în fabrica Ferrero din Arlon, în sudul Belgiei, care produce ciocolată Kinder.

Autoritățile sanitare belgiene au anunțat pe 17 iunie că au dat undă verde pentru repornirea fabricii gigantului italian pentru o perioadă de testare de trei luni.

Grupul elvețian Barry Callebaut furnizează cacao și produse de ciocolată pentru numeroase companii din industria alimentară. Produsele companiei merg, inclusiv giganți ai industriei precum Hershey, Mondelez, Nestle sau Unilever.

Au fost descoperite produse cu salmonella

Compania a precizat că a informat autoritățile belgiene pentru siguranța alimentară. În același timp, contactează clienții care ar putea avea în posesie produse contaminate. Nu este clar dacă vreun consumator a raportat că s-a îmbolnăvit din cauza ciocolatei.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru Agenția France-Presse că producția a fost oprită la fabrică, care produce ciocolată lichidă în loturi en-gros pentru 73 de clienți care produc dulciuri.

„Toate produsele fabricate de la test au fost blocate. Barry Callebaut contactează în prezent toți clienții care este posibil să fi primit produse contaminate.

Producția de ciocolată din Wieze rămâne suspendată până la noi ordine.”, a declarat purtătorul de cuvânt Korneel Warlop, conform Euronews.

Compania este numărul unu mondial în acest sector. Vânzările sale anuale s-au ridicat la 2,2 milioane de tone în exercițiul financiar 2020-2021.

Pe parcursul ultimului exercițiu financiar, grupul  a generat un profit net de 402 milioane de dolari. Grupul are peste 13.000 de angajați și peste 60 de unități de producție în întreaga lume.

La începutul acestui an, cel puțin 200 de cazuri raportate de salmonella au fost considerate legate de ouăle de Paște din ciocolată dintr-o altă fabrică belgiană operată de compania italiană Ferrero.