Ananasul este un fruct absolut delicios, dar cu siguranță vi s-a întâmplat ca atunci când îl consumați să simțiți că vă ustură limba. De unde provine, de fapt, această senzație de înțepătură pe care acest fruct gustos o produce? Explicațiile specialiștilor.
Ananasul este un fruct exotic la mare căutare și la noi în țară. Se regăsește în toate supermarketurile și este adorat de români. Este bogat în vitamina C, dar conține și nutrienţi cum ar fi vitaminele A, B6, B1, fibre, mangan, acid folic şi cupru. Interiorul său este dulce și aromat. Se poate savura crud, dar și în diverse combinații, precum smoothie-uri, salate de fructe, chiar și pe pizza.
Dacă ați consumat ananas proaspăt, sigur ați experimentat senzația de înțepătură pe limbă. Puțini știu că acest fruct conține o substanță importantă numită bromelaină. De fapt este o enzimă care descompune proteinele de pe limbă, lucru care duce la pișcături.
De regulă, se recomandă consumul de ananas imediat după o masă copioasă, pentru că bromelaina accelerează metabolismul şi favorizează arderea grăsimilor.
Dacă consumați ananas și aveți o sensibilitate mai mare la gingii sau dinți, pereţii interiori ai obrajilor se pot inflama, așa că este mai bine să-l evitați. În plus, atunci când curățați un ananas, este bine să îndepărtați toate petele maronii. Acestea pot fi responsabile de acest gust neplăcut din gură.
Vezi și: Sucul care îți protejează plămânii. Toți românii care fumează trebuie să îl bea, zilnic
Aspectul, senzația și mirosul unui ananas pot dezvălui multe despre acest fruct delicios. Prima dată verifică partea de jos a ananasului. Ar trebui să aibă o culoare frumoasă galbenă, cu sau fără unele părți verzi vizibile de asemenea. Dacă este în mare parte verde, nu este destul de copt, iar dacă are o culoare galben închis sau mai mult de o culoare portocaliu ars, este prea copt.
Aruncă o privire și la frunzele care ies din partea de sus a bazei. Vârfurile tari și spinoase ale ananasului. Frunzele ar trebui să fie verzi. Petele mari maro de pe frunze sunt un semn că ananasul este stricat sau prea copt pentru a fi consumat.
Baza ananasului ar trebui să miroasă puțin a ananas sau cel puțin un pic dulce și fructat. Dacă are un miros mai puternic, este prea copt și va avea un gust oribil dacă încerci să-l mănânci.