Doi astronomi au descoperit o lume despre care până acum s-a vehiculat doar în teorii și filme SF. Ei lucrează la acest proiect încă din iulie 2017.
Cel mai bine cunoaștem sistemul nostru solar. Pe baza a ceea ce știm de aici, cercetătorii caută alte lumi similare în alte zone din Univers. Cea mai nouă descoperire și confirmă căutările, și vine cu informații suplimentarea.
Descoperirea unei luni imense, în jurul unei planete și mai mari, din afara sistemului nostru solar e prima de felul său.
Doi astronomi din America au găsit o lună de dimensiunea planetei Neptun care orbitează în jurul unei planete imense (Kepler 1625b). Călătoria acesteia în jurul propriei stele durează cât durează un an pe Pământ.
Luna aceasta, imensă pe lângă Pământ, este la aproape 8.000 de ani-lumină de noi. Totuși, pe cerul planetei Kepler 1625b, luna extraterestră apare de două ori mai mare decât Luna pe care o poți vedea de pe Pământ.
Alex Teachey și David Kipping, ambii de la Universitatea Columbia, sunt cei care au făcut descoperirea.
„Cele mai mari lucruri sunt cel mai ușor de descoperit. Acesta s-ar putea să nu fie un sistem clasic, ci doar a fost cel mai ușor de descoperit”, a explicat Kipping.
Ce mai presupun astronomii pe baza observațiilor de până acum e că această lună, foarte probabil, are o temperatură ridicată la suprafață, de circa 77 de grade Celsius. Asta pentru că steaua în jurul căreia orbitează Kepler 1625b este de două ori mai veche decât Soarele și e pe punctul de-a deveni o gigantă roșie. În timp, va muri.
Exoplanetele s-au dovedit, pe baza descoperirilor din ultimul deceniu, o categorie consistentă de corpuri cosmice în Universul apropiat. Astfel, luna din jurul Kepler 1625b poate reprezenta începutul unei noi direcții de cercetare astronomică.
În filmele SF, lunile sunt cele pe care, de multe ori, există viață. De aceea și specialiștii își pun speranțe în astfel de descoperiri. În cazul acesteia foarte probabil nu mai e chiar locuibilă (dacă și-a pus cineva problema). Totuși, e un pas înainte pentru confirmarea că în Universul apropiat există zone unde ar putea fi viață.
„Nu cred că vreunul dintre noi poate fi 100% sigur până când nu vom avea mai multe exemple de sisteme asemănătoare”, a mai spus Kipping.
Ei și-au publicat cercetarea în publicația Science Advances. Dovezile le-au colectat cu telescopul Kepler, dedicat identificării de exoplanete, și a telescopului Hubble. Au solicitat să mai poată folosi telescopul Hubble în mai 2019 pentru a strânge detalii suplimentare despre luna extraterestră.