Pastele sunt unul dintre cele mai iubite preparate, pentru care multe gospodine optează atunci când vor să gătească ceva special. Puține sunt, însă, cele care știu să le pregătească exact ca la carte. Este foarte important să adăugăm un ingredient-minune în apa în care le fierbem, astfel încât să nu se lipească deloc.
Te-ai întrebat vreodată de ce se lipesc pastele între ele atunci când le fierbi? Ei bine, răspunsul este că nu ai descoperit încă secretul care te va ajuta să scapi de această problemă tot mai des întâlnită în bucătărie.
Soluția este lămâia. Ceama acesteia are un rol bine definit în procesul de gătit al pastelor, cărora le va schimba complet textura, dar mai ales gustul. Acest truc culinar își are rădăcinile în principiile gastronomiei moleculare și a devenit celebru datorită profesorului de la USAMV Cluj, Dan Vondnar.
Conform specialiștilor, zeama de lămâie acționează ca un agent de amplificare a gustului, similar cu sarea, dar fără să adauge sodiu în preparat. Atunci când este adăugată în apa în care sunt fierte pastele, zeama de lămâie modifică subtil și util textura acestora, ajutându-le să se gătească mai bine.
Sucul de lămâie este un element acid, care reușește să evidențieze și să accentueze gustul natural al pastelor. De asemenea, aceasta amplifică și aromele sosului pe care urmează să-l adaugi peste ele, care va face preparatul special și rafinat.
Unul dintre beneficiile cheie ale utilizării zeamei de lămâie în apa de fierbere a pastelor este îmbunătățirea texturii acestora. Aciditatea ușoară a lămâii acționează ca un agent de netezire, menținând pastele moi și plăcute la gust chiar și după ce sunt gătite. Astfel, pastele rămân fine și nu devin lipicioase sau sfărâmicioase în timpul procesului de fierbere.
“Este indicat sa adaugăm o lingură de zeamă de lămâie atunci când fierbem pastele? Fierberea pastelor într-o apă acidifiată prin adăugarea unei linguri de zeamă de lămâie sau de oțet, păstrează textura pastelor netedă și plăcută, chiar și după gătire.
Într-o apă cu pH de 6, proteinele sunt neutre din punct de vedere electric, aspect care facilitează recombinarea aminoacizilor rezultând o rețea proteică eficientă care încorporează moleculele de amidon, iar în acest fel pastele nu vor fi lipicioase”, a spus profesorul.
Te-ai gândit vreodată că poți face paste cu foarte puține ingrediente? De obicei, acest preparat este destul de costisitor, mai ales dacă vrei să iasă perfect și să simți o combinație interesantă de arome când guști din fiecare părticică.
Se pare, însă, că vedetele au și ele secrete în bucătărie. Celebra femeie de afaceri Martha Stewart a dezvăluit o rețetă simplă de paste, pentru care ai nevoie de doar trei lucruri. Nu este necesar niciun alt ingredient, dar te vei bucura de o combinație perfectă de gusturi.
Vedeta recomandă tuturor celor care nu vor să dea bani mulți pe mâncare să încerce rețeta de Cacio e pepe. Pentru a pregăti aceste paste, ai nevoie doar de piper, unt și parmezan sau orice alt tip de brânză, după preferință. Se gătesc exact ca pastele normale, doar că sunt ceva mai ieftine decât alte rețete.
„Poți să faci doar Cacio e pepe – doar piper, unt și parmezan sau brânză Pecorino, acestea sunt cele mai bune paste. Și folosiți întotdeauna paste foarte bune”, a recomandat fostul model.
Vedeta dă de ales între două tipuri de brânză, în funcție de preferințe: Pecorino Romano, care se adaugă înainte de a fi servite și Grana Padano, pentru sosul cremos.
Pentru cei cărora le place un preparat mai intens, Martha Stewart recomandă adăugarea a trei tipuri de usturoi: prăjit, proaspăt și copt, cu puțin ulei de măsline. Astfel, pastele vor avea și un sos cremos. Bineînțeles, să nu uităm de lămâie atât în apa de fierbere, dar și la final, pentru un gust mai fresh.