Pâinea este unul dintre cele mai consumate produse, nelipsite din alimentația oamenilor. Există numeroase tipuri de pâine, dar de curând a apărut unul de-a dreptul special: cu aromă de carne. Friptura nu este prezentă, dar gustul ei se simte din plin. Cine sunt inventatorii acestui aliment inedit.
Un aliment de bază pentru români este pâinea, nelipsit din alimentația acestora. Multe dintre mesele noastre includ o felie de pâine pentru micul dejun, prânz, cină sau chiar și la gustările dintre ele. Pâinea, fie ea ambalată sau proaspăt coaptă, nu lipsește niciodată.
Te-ai fi gândit vreodată că pâinea poate avea aromă de carne de porc, vită, pasăre sau pește? Inventatorii acestui produs inedit sunt chiar trei români de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Descoperirea lor a fost deja brevetată la OSIM.
Rețeta este unică și a fost încercată după multe analize amănunțite. O pâine proteică cu gust de carne a fost dezvoltată de mai mulți profesori de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, din dorința de a da naștere unui aliment sănătos, cu proprietăți diferite de ale altor tipuri de produse de panificație.
Autorii invenţiei sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe şi Romulus Marian Burluc. Cei trei specialiști de la noi din țară au pornit de la ideea că „pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali şi au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau peşte, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)”, potrivit informaţiilor făcute publice de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.
Procedeul de obținere a acestei pâini prevede adăugarea de proteine miofibrilare din carne, ceea ce permite consumatorilor să experimenteze gustul autentic al preparatelor de porc, vită, pasăre sau pește într-o pâine obișnuită.
Această inovație nu numai că diversifică gama de produse disponibile pe piață, dar și aduce un aport nutritional semnificativ. Un aspect important de luat în considerare este prețul acestei pâini cu aromă de carne, care ar putea fi semnificativ mai mare în comparație cu cel al unei pâini albe obișnuite,
Se spune că prețul acestei pâini ar putea fi cu până la 50% mai mare, dar creatorii ei sunt de cu totul altă părere. Totuși, este un aliment original, care nu se mai găsește în altă țară, pentru care inventatorii lui cred că oamenii vor fi dispuși să plătească oricât de mult.
Deși costul poate părea destul de mare pentru unele persoane, nu poate fi comparat cu cel al cărnii în sine, ce a crescut semnficiativ în ultima perioadă. Din acest motiv, cei care nu au o situație materială prea bună pot experimenta gustul unor alimente într-unul singur, care oferă și senzație de sațietate.
Un alt beneficiu al acestei invenții originale este că pâinea cu aromă de carne poate să devină o opțiune ideală pentru a satisface nevoile nutritive ale populației. Cei care nu își permit carne atât de des o găsi acum într-o bucată de pâine.
În plus, ea conține și nutrienți esențiali, precum vitamine și minerale, motiv pentru care profesorii cred că va revoluționa lumea alimentației în scurt timp.
„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale.
Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.
Mulți producători se laudă că au cea mai bună pâine și cea mai sănătoasă. Cu toate acestea, nu pot demonstra mereu asta. Trebuie să examinăm aceste date înainte de a ne îndrepta atenția către un singur tip de produse de panificație.
Întrebarea este, însă, cum facem asta? Specialistii în nutriție au găsit răspunsuri la următoarele întrebări referitoare la pâine. Astfel, au ajuns la concluzia că pâinea 100% din cereale integrale este cea mai sănătoasă pâine pe care o puteți găsi în magazin.
Alte tipuri de pâine pot fi, totuși, consumate într-o dietă sănătoasă. Dacă nu sunt consumate în exces, ci cu moderație și nu în combinație cu orice aliment, pot fi integrate fără probleme în alimentația noastră.
„Totul se rezumă la a vedea cum se potrivește cu ceea ce mănânci în mod regulat și ce mănânci la acea masă sau gustare. O parte din pâine va fi configurată pentru dieta oricui, este doar o chestiune de cantitate”, spune Jill Weisenberger, dietetician nutriționist autorizat.